Timpul.md

Actualitate 3 August 2021 | 08:59

Președintele Parlamentului, Igor Grosu s-a întâlnit cu Mitropolitul Vladimir, subordonat Moscovei

 

Grosu a anunțat că i-a mulțumit acestuia „pentru felicitările adresate cu prilejul alegerii în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova”.

I-am adus mulțumiri și pentru darul oferit – o icoană a Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni. În același timp, am discutat despre importanța dialogului și cooperării între Biserică și Stat, mai ales în condiţiile crizei pandemice şi economice cu care ne confruntăm în ultima vreme”, a mai precizat președintele Parlamentului.

De cealaltă parte, Mitropolia a anunțat într-un comunicat de presă, că „interlocutorii au discutat despre evoluţia socială din ţară. În context, Mitropolitul Vladimir a reitarat poziţia Bisericii Ortodoxe din Moldova, în vederea păstrării şi promovării valorilor moral-spirituale autohtone. În același timp, Mitropolitul a reliefat importanța dialogului și cooperării între Biserică și stat, cu scopul depășirii crizei economice și spirituale care marchează societatea contemporană”.Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove este o biserică ortodoxă autonomă, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. Din anul 1989 întâistătător al acestei biserici este mitropolitul Vladimir Cantarean, care poartă titlul de Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

În 1812, jumătatea estică a Moldovei (redenumită Basarabia) a fost anexată de Imperiul Rus, care a plasat bisericile ortodoxe pe acest teritoriu sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse. În 1813, a fost înființată Episcopia de Chișinău și Hotin, sub arhiepiscopul român Gavriil Bănulescu-Bodoni. După 1821, statul și biserica rusă au început o politică de centralizare și rusificare, care includea impunerea limbii slavone în loc de limba română ca limbă liturgică și toți arhiepiscopii ruși.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus