Timpul.md

Actualitate 16 Septembrie 2021 | 17:40

Președintele Poloniei: Avem țări europene care ar trebui să facă parte din comunitatea noastră, asemenea ţări sunt Ucraina şi Republica Moldova

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut extinderea Uniunii Europene, declarând că Republicii Moldova, Ucrainei şi altor state, care se modernizează şi tind să adere la Uniunea Europeană (UE), trebuie să li se ofere o astfel de oportunitate, scrie publicaţia ucraineană „Evropeiska pravda”. Delcarația a fost făcută de Duda miercuri, 15 septembrie, la o întâlnire a grupului Arrayolos, o întâlnire informală a președinților statelor membre parlamentare și semi-prezidențiale ale UE, transmite unimedia.info .

„În construirea poziției globale a UE, trebuie să ne amintim de noi înșine. Puterea comunității noastre și percepția ei asupra lumii trebuie să fie rezultatul autorității sale. Forţa comunităţii noastre şi acceptarea ei în lume trebuie să fie rezultatul autorităţii ei. Noi nu ne vom bucura de încredere, dacă partenerilor noştri, care depun eforturi pentru a se moderniza şi doresc să adere la comunitatea noastră, nu li se va oferi o asemenea oportunitate. De aceea, vorbesc despre extindere. Noi – Europa, suntem continent, dar nu un club pentru cei aleşi”, a declarat preşedintele Poloniei.

Duda, de asemenea a subliniat că UE trebuie să fie deschisă pentru alte ţări europene, care deja întreprind reforme de integrare europeană.

„Din păcate, la mai bine de 30 de ani de la căderea „Cortinei de Fier”, teritoriul european este încă împărțit. Astăzi, cortinele nu sunt din fier, ci din bariere vamale, restricții de viză și lipsa perspectivei de aderare la blocul comunitar. Și spun asta în mod deschis: „avem țări europene care ar trebui să facă parte din comunitatea noastră”, a mai adăugat Președintele Poloniei. Potrivit șefului statului polonez, asemenea ţări sunt Ucraina şi Republica Moldova.

„Am fost recent în Republica Moldova cu ocazia aniversării a 30 de ani de independență. Am văzut acolo tineri care sunt entuziasmați de schimbările din țară. Dacă dorim ca Uniunea să fie cu adevărat Uniunea Europeană, trebuie să continuăm politica extinderii”, a precizat șeful statului.

La data de 27 august, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda în cadrul conferinței de presă comună, alături de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele României, Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că „vom face tot posibilul ca Republica Moldova să se apropie cât mai repede de Uniunea Europeană”.

Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, a întreprins, la data de 26 august, o vizită oficială în Republica Moldova. Liderul polon a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt, iar pe 27 august, a participat la ceremonia dedicată celei de-a 30-a aniversări a Independenței Republicii Moldova, alături de președintele României, Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus