Timpul.md

Actualitate 20 Decembrie 2019 | 08:27

Premieră în lupta împotriva fumatului: Scade numărul de bărbați fumători /// În fiecare an, fumatul se află la originea a peste 8 milioane de decese

 

Lupta împotriva fumatului a înregistrat o premieră, ce poate fi considerată un "punct de cotitură": numărul bărbaţilor care consumă tutun a scăzut pentru prima dată pe plan mondial, o tendinţă observată la femei de mai mulţi ani deja, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un raport publicat joi, informează AFP.

Această informaţie nu este deloc lipsită de consecinţe, deoarece bărbaţii reprezintă marea majoritate (82%) din totalul de 1,337 miliarde de consumatori de tutun pe plan mondial, a precizat OMS, care analizează comportamentele fumătorilor şi ale altor consumatori de tutun de aproape 20 de ani.

Până în prezent, OMS constatase "o creştere regulată a numărului de bărbaţi care consumă produse mortale fabricate din tutun", a reamintit directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în acelaşi comunicat.

"Or, acum, pentru prima dată, observăm o scădere, datorită atitudinii mai ferme a guvernelor în faţa industriei tutunului", a adăugat el, salutând totodată "acest punct de cotitură în lupta împotriva fumatului", care s-a produs în 2019 şi care ar trebui să fie confirmat în viitor.

În aproape 20 de ani, numărul total al consumatorilor de tutun pe plan mondial a scăzut cu aproximativ 60 de milioane şi a ajuns la 1,337 miliarde de persoane în 2018, potrivit celei de-a treia ediţii a raportului mondial al OMS despre fumat.

Raportul arată că în Asia de Sud-Est sunt înregistrate cele mai mari rate ale fumatului, dar acestea ar trebui să scadă cu rapiditate, pentru a ajunge la niveluri asemănătoare cu cele din regiunile europene şi din Pacificul occidental.

În fiecare an, fumatul se află la originea a peste 8 milioane de decese, cauzând, în medie, moartea unui fumător din doi. Peste 7 milioane dintre aceste decese sunt cauzate de consumul direct al produselor din tutun, iar 1,2 milioane de decese reprezintă un rezultat al fumatului pasiv, potrivit OMS.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus