Timpul.md

Actualitate 6 Martie 2020 | 17:42

Premierul Chicu, i-a numit pe istoricii anti-moldoveniști că ar fi pseudo-cercetători

 Premierul Ion Chicu afirmă că nu va cheltui banii publici pe "pseudo-cercetători", într-un comentariu care vizează protestul de astăzi organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de către angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei (AŞM).

 "Bugetul alocat pentru știință și cercetare în anul 2020 este cu 17% mai mare ca în 2019 și constituie 545 mln.lei.
Suntem gata să plătim pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină... și multe alte domenii! Nu irosim, însă, banii statului pentru pseudo-cercetătători, înrolați în proiecte politice. Aveți suficientă finanțare din alte surse. Ce-ați livrat societății în schimbul sutelor de milioane de lei în ultimii ani, domnilor Domni?", a scris Ion Chicu pe Facebook.

Amintim că Angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei au anunțat despre demararea unui proces de lichidare pe etape a instituției, în condițiile în care actuala guvernare întreprinde o tentativă de a controla politic procesul cunoașterii istorice.


Organizația Sindicală a Institutului de Istorie a constituit un comitet de grevă și a organizat azi o acțiune de protest față de politicile Guvernului în domeniul cercetării, istoricii fiind nemulțumiți de faptul că mai bine de jumătate din angajații instituției vor ajunge șomeri, în urma desfășurării concursului proiectelor de cercetare finanțate prin intermediul Programului de Stat pentru anii 2020-2023.Menționăm că instituțiile de cercetare, subordonate anterior Academiei de Științe a Moldovei, au trecut în gestiunea Guvernului care a decis să le finanțeze în funcție de proiectele depuse și selectate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Dacă proiectele sunt respinse, cercetărorii rămân fără salarii.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus