Timpul.md

Actualitate 2 Noiembrie 2016 | 20:10

Premierul Filip cere majorarea urgentă a salariilor polițiștilor și vameșilor

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat în ședința Guvernului cu referire la acțiunile de combatere a corupției, care au avut loc ieri în punctele de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni, că lupta cu acest flagel este una dintre prioritățile programului de guvernare. ”Corupția este cea mai mare constrângere a Republicii Moldova, când vorbim despre faptul că nu avem suficienți bani în buget”, a punctat Pavel Filip.

Pavel Filip a solicitat măsuri de urgență pentru majorarea salariilor polițiștilor și vameșilor, celor care aduc bani în buget. Premierul a menţionat că noua legislație trebuie să prevadă o remunerare corespunzătoare a celor care aduc venituri la buget prin eficiența lor şi a cerut Ministerului Afacerilor Interne, celui al Finanţelor şi altor instituţii de profil să facă o analiză amplă a întregului sistem, dar şi să prezinte propuneri privind modul de optimizare a activităţii Serviciului Vamal, Inspectoratului Fiscal și a Poliţiei, pentru a determina mai mult angajații acestor instituții să fie corecți și eficienți în deservirea cetățeanului. „Aceste instituții sunt cele, cu care în primul rând se confruntă cetățeanul și prin intermediul cărora este percepția cea mai mare a corupției. De aici ne pornim și apoi ne vom orienta și spre alte domenii”, a conchis Prim-ministrul.

Combaterea corupției este una din prioritățile programului nostru de guvernare și trebuie să recunoaștem de fapt că corupția este cea mai mare constrângere pentru Republica Moldova atunci când vorbim că condițiile de viață încă sunt proaste. Pentru că trebuie să recunoaștem din cauza corupției și nu ajung banii în bugetul statului. Nu avem bani în buget suficient înseamnă că nu putem plăti suficient și funcționarii publici și angajații din sistemul bugetar.

Şeful Executivului a precizat că reforma administrației centrale are scopul de a schimba actuala stare de lucruri, în care mulți dintre funcționării bine pregătiți au fost determinați sa plece în sfera privată, ori peste hotare, pentru un salariu mai bun. „Funcționari publici slabi, înseamnă instituții slabe și o administrare proastă a statului. Este un lanț care trebuie să ne îngrijoreze și un cerc vicios ce trebuie rupt. Administrația statului trebuie să devină mai puternică, cu funcționari bine plătiți, care vor produce și politici mai bune, ce odată implementate vor asigura dezvoltarea economică a statului”, a declarat prim-ministrul.

”Trebuie să avem funcționari poate mai puțini în instituții, dar mai bine plătiți, astfel încât acești funcționari să poată crea politici și concepte. Odată implementate, să îmbunătățim situația în Republica Moldova. Am început acest lucru de la ședința Guvernului de săptămâna trecută, atunci când am aprobat reforma Cancelariei de Stat. Ori asta înseamnă că vom avea o cancelarie mai suplă, dar mai bine plătită, pentru că vom păstra același fond de salarizare. Cu Cancelaria de Stat vom face reforma Guvernului. La fel, păstrând fondul de salarizare vom avea posibilitatea să plătim mai bine funcționarii care lucrează pentru Guvern. Cu Guvernul reformat vom face reforma administrației publice locale. Astfel, toată administrația statului trebuie să devină mai puternică, cu funcționari mai bine plătiți care vor produce și politici mai bune odată implementate să asigurăm dezvoltarea economică a statului. Primind mai mulți bani în buget vom avea posibilitatea să plătim mai bine și funcționar”, a mai menționat premierul.

În acest context, premierul a solicitat Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei, să analizeze posibilitatea modificării legislației în domeniul salarizării, astfel încât să se realizeze optimizări în instituții, dar și să fie stimulată meritocrația. „Cei care lucrează bine, sunt profesioniști și onești, trebuie să aibă și salarii bune”, a specificat Pavel Filip.

Sursa: abcnews.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus