Timpul.md

Ultima oră 19 Octombrie 2021 | 08:17

Premierul Poloniei: Uniunea Europeană riscă să devină un „organism gestionat într-un mod centralizat de instituții lipsite de orice control democratic”

 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat luni, într-o scrisoare adresată celorlalți lideri europeni, împotriva riscului ca UE să devină un „organism gestionat într-un mod centralizat de instituții lipsite de orice control democratic”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Cred sincer că împreună, într-un spirit de respect și înțelegere mutuală, fără a ne impune voința noastră celorlalți, putem găsi o soluție care va întări Uniunea noastră Europeană.

Potrivit lui Morawiecki este vorba despre un „fenomen periculos care amenință viitorul Uniunii noastre”, dar, a dat el asigurări, Polonia va rămâne un „membru loial” al Uniunii Europene. De asemenea, el a făcut apel la liderii europeni să rămână „deschiși la dialog” privind o reformă a UE.

Această scrisoare este trimisă chiar înaintea unui summit al liderilor europeni care se va desfășura în această săptămână și la puțin timp după un verdict al Tribunalului Constituțional polonez, emis la începutul lunii, care pune sub semnul întrebării prioritatea dreptului comunitar.

Tribunalul polonez a statuat că anumite pasaje din tratatele UE sunt „incompatibile” cu constituția poloneză și a avertizat Curtea de Justiție a UE împotriva oricărei ingerințe în reformele judiciare din Polonia.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus