Ultima oră

Premierul sârb ar putea semna un acord militar fără precedent cu Rusia

Potrivit Vzgliad, ar fi vorba de asigurarea pe termen lung a tunurilor autopropulsate sârbe ‘Nora’ cu șasiuri rusești care să reziste la o sarcină utilă de până la 35 de tone. În acest scop se pregătește un contract cu uzina rusă de vehicule grele Kamaz. În plus, noile blindate multifuncționale sârbe ‘Lazar’ urmează să fie echipate cu tunuri rusești de tip 2A42 de 30 mm. Dar, după cum menționează publicația rusă, pentru Serbia ar putea fi creată o versiune de export a acestui tun.

Totodată, Serbia ar dori să cumpere de la Rusia sisteme de apărare antirachetă, scrie publicația Vzglyad, potrivit căreia nu este clar deocamdată despre ce fel de sisteme este vorba și la ce valoare se va ridica acest contract.

Surse din Statul Major al armatei sârbe au declarat pentru Vzgliad că este vorba de sisteme care să combată rachetele operativ-tactice, fără traiectorie balistică. Aceasta nu înseamnă că Serbia ar intenționa să lupte cu cineva, ci doar că își dorește să aibă un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă eficient, afirmă surse de la Belgrad, sugerând că, în acest sens, ar putea fi vorba de sisteme de rachetă de tip S-300.

De asemenea, Rusia va furniza Serbiei până la zece elicoptere de transport, dintre care primele ar urma să ajungă la destinație până la sfârșitul acestui an. Belgradul, care a achitat deja prețul primelor două elicoptere-cargo, ar mai dori să cumpere și aproximativ 16 elicoptere de atac de la Rusia.

Valoarea totală a contractului este estimată la 5 miliarde de euro — o sumă enormă pentru Balcani, mai scrie Vzgliad.
 
Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *