Actualitate

PRESA GERMANĂ / Cum a ajuns fostul cancelar german „SLUGĂ PLĂTITĂ” a lui Putin

Schröder se afla in slujba statului rus din anul 2005, cand a fost numit șeful comisiei acționarilor Nord Stream AG, iar apoi șeful consiliului de administrație al companiei Nord Stream 2 – operatorul proiectului conductei de gaz „Nord Stream – 2“ (începând din vara anului 2016).

Dar cariera din sectorul energiei a lui Schröder este vehement criticata in Germania. Unii politicieni și activiști pentru drepturile omului cred că fostul cancelar s-a vandut lui Putin și ca prin numirea sa in pozitia de director „Rosneft“, concernul rusesc încearcă să scape de sancțiuni apelând la conexiunile lui Schröder.

Fostul cancelar a fost deja numit „servitor plătit” al politicii lui Putin în publicatia Die Zeit.

„El a decăzut definitiv la statutul de servitor plătit al politicii lui Putin“, – a declarat Reinhard Bütikofer, bundesdeputat din Partidul „Verzilor“, într-un interviu pentru Funke Mediengruppe.

Mare parte a ultimului deceniu Schröder a lucrat în industria energetică din Rusia, ocupând funcții de membru al consiliului în mai multe consorții, în care compania rusă de stat Gazprom este fie actionar majoritar, fie acționar unic.

Acum Rosneft incearca din rasputeri sa-si faca loc pe piata europeana, atentand inclusiv la monopolul Gazprom in domeniul exportului de gaze rusesti, de aceea si interesul companiei pentru atragerea lui Schröder.

Însa de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, concernul „Rosneft“ a ajuns pe lista de sancțiuni a UE, fapt care ii complica afacerile in Europa. Compania a încercat fără succes să conteste sanctiunile UE, dar Curtea Europeană de la Luxemburg le-a recunoscut ca fiind legale.

Ulrich Delius, reprezentatul Societății pentru protecția populațiilor amenințate crede că prin cooptarea lui Schröder „Rosneft“ încearca să profite de relațiile acestuia pentru a iesi de sub puterea restrictiva a sancțiunilor.

Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *