Moldova

Presa românească: Mitropolia „Gazprombank” vinde R. Moldova

Suma va fi folosită atât pentru renovarea unor locaşuri de cult, cât şi pentru finanţarea activităţilor Mitropoliei Chişinăului şi Întregii Moldove în timpul vizitei patriarhului rus Kiril, programată pentru luna octombrie 2011. Dezvăluirile oficialilor „Gazprombank” vin la câteva luni după întrevederea din data de 23 martie 2011, desfăşurată la Moscova, între o delegaţie a Mitropoliei Chişinăului şi Întregii Moldove, condusă de mitropolitul Vladimir Cantarean şi reprezentanţii „Gazprombank”, inclusiv locţiitorul preşedintelui „SA Gazprombank”, V. Coritov şi reprezentantul conducerii SA „Gazprombank”, V. Condratiev.
Din delegaţia de la Chişinău au mai făcut parte preşedintele Departamentului de Relaţii Externe al Mitropoliei rusofone a Chişinăului, Ghenadie Ţurcanu, preşedintele Asociaţiei Băncilor din R.Moldova, Dumitru Ursu şi secretarul Mitropoliei, protoiereul Vadim Cheibaş.

Reprezentanta sfântă

În cadrul întrevederii, părţile şi-au exprimat dorinţa de a deschide la Chişinău o reprezentanţă a SA „Gazprombank” în decursul următoarelor 6 luni, relatează surse de la Chişinău. “Gazprombank” este una din cele mai importante instituţii financiare ale Federaţiei Ruse, care oferă un spectru larg de servicii bancare, financiare şi investiţionale pentru clienţi particulari şi corporativi. „Gazprombank” face parte din primele trei banci mai importante din Federaţia Rusă şi deţine locul patru în lista bancilor din Europa Centrală şi de Est.
Banca deserveşte ramurile cheie ale economiei ruse – gaz, petrol, metalurgie, industrie chimica, nucleara, industria constructoare de masini, transport, comunicaţii, complexul agroindustrial, complexul militar, comerţ.

„Infiinţarea unei reprezentante a Gazprombank la Chişinău e o confirmare directa a faptului ca Rusia este interesata de colaborarea cu Moldova si este dispusa sa participe la economia acesteia cu resurse reale, să investeasca în proiecte de infrastructura. La momentul de faţă, există o înţelegere verbala de colaborare dintre Gazprombank şi Mitropolia Chişinăului şi a Intregii Moldove”, a adăugat într-un interviu ulterior preşedintele Departamentului de Relaţii Externe al Mitropoliei rusofone a Chişinăului, Ghenadie Ţurcanu.

Kiril vede Moldova în cadrul Rusiei

Ofensiva „Gazprombank” vine la mai putin de un an dupa ce patriarhul Kiril al Moscovei si al intregii Rusii afima: “Ne rugam pentru R. Moldova, pentru prosperitatea poporului moldovenesc, ca orientarea politica a R. Moldova sa ajute la pastrarea unitații Sfintei Rusii”. “ Uneori suntem întrebaţi: dar de ce atribuiţi Moldova Sfintei Rusii, caci moldovenii vorbesc o alta limba, neslava? Şi eu raspund ca Sfanta Rusie este o notiune nici etnica, nici politica, nici lingvistica, este o notiune spirituala”, a mai spus Kiril, în cadrul unei intâlniri cu arhiereii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei (episcopii Sava de Tiraspol si Dubasari, Anatolie de Cahul si Comrat, Petru de Hancu, Marchel de Balti si Falesti) in frunte cu IPS Mitropolitul Vladimir, la Manastirea Solovki. “Atunci cand ne rugăm împreună cu fraţii si surorile noastre din Moldova, noi nu simtim nici o diferenta – in fata lui Dumnezeu suntem un singur popor”, a continuat Kiril. “Anume aceasta comuniune de valori, comuniune a orientarii spirituale formeaza unitatea noastra spirituala, care este mai presus de orice granite politice; si nici un fel de partide politice care ne ameninta cu o ruptura intre noi nu sunt capabile sa distruga această unitate. Cu cat mai devreme vor intelege ei asta, cu atât mai putine puteri vor risipi in van”, a mai afirmat atunci patriarhul rus.

Sursa: karadeniz-press.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *