Actualitate

Preşedintele Comisiei de la Veneţia: Votul mixt nu este cea mai bună variantă pentru Moldova

„Am transmis două opinii Chișinăului: anul trecut și în martie anul acesta. Totul a început acum doi ani, când a fost prima tentativă de introducere a sistemului mixt. Am spus încă de atunci că, în opinia noastră, nu este o idee bună pentru Moldova. Și s-a renunțat atunci. Desigur, este dreptul suveran al oricărei țări să adopte ce sistem electoral dorește”, a declarat Gianni Buquicchio într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit oficialului, schimbările au fost operate și nu se mai poate face nimic. „Trebuie să fim optimiști și să urmărim cum vor fi implementate în practică, dacă sunt sau nu aplicate cu bună credință”, spune președintele Comisiei de la Veneția.

Sursa mai menționează că România, Polonia, Ungaria sunt câteva dintre statele membre UE care au operat schimbări de legislație controversate punând sub semnul întrebării funcționarea democrației, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția. „Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu țări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independentei justiției. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult”, a notat Gianni Buquicchio. Totodată, există foarte puține țări care încă nu sunt membre UE, având doar aspirații sau ambiții de aderare, și care ignoră opiniile experților.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *