Afaceri

Preturile la apartamente: nici in jos, nici in sus

Daca aveti nevoie de o locuinta, e timpul potrivit sa va procurati una. Preturile la apartamente s-au oprit din cadere, iar in viitorul apropiat nu se prevede un alt val de ieftiniri, dar nici scumpiri. Cel putin asta afirma expertii imobiliari, care prognozeaza pentru urmatoarele luni o usoara revigorare si stabilizarea relativa a pietei, dupa un an de „coma” in care vanzarile au scazut in jumatate.

O analiza a pietei, efectuata de Bursa imobiliara „Lara”, arata ca pe parcursul anului 2009 preturile la apartamente in Chisinau s-au micsorat dinamic progresiv. In decembrie trecut un metru patrat de spatiu locativ in blocurile vechi costa, in medie, 653 euro, cu 26% mai putin decat in toamna lui 2008, cand piata imobiliara a inceput sa fie afectata de criza economica. Preturile variaza in functie de zona. Cele mai mari sunt la garsonierele din Centru – 891 euro/m.p.: cele mai mici – la apartamentele cu patru odai din regiunea Aeroportului – 498 euro/m.p. Scaderea preturilor nu a condus insa la cresterea vanzarilor. Datele statistice prezentate de „Cadastru” arata ca, in 2009, pe piata secundara s-au vandut mai putin de 800 de apartamente, ceea ce constituie 54% fata de 2008 si doar 31% fata de anul 2005.

Se atesta o crestere a ofertelor si o reducere brusca a cererii de locuinte. Astfel, in 2009, in cel mai mare ziar de publicitate, au aparut peste 88 mii de anunturi privind vanzarile de apartamente, cu 18% mai mult fata de 2008, in timp ce la „cumpar” au fost publicate doar vreo 6000 de anunturi, cu 45% mai putin fata de anul precedent. Vanzarile de apartamente in blocurile aflate in constructii au scazut drastic si asta deoarece, in conditii de criza, ca urmare a pierderii locurilor de munca sau a diminuarii salariilor, veniturile populatiei s-au diminuat si au crescut cheltuielile curente. Astfel ca multi cumparatori potentiali si-au schimbat prioritatile, iar achizitionarea de locuinte noi a trecut pe planul doi. Ca urmare, multe companii au fost nevoite sa incetineasca lucrarile pe santier sau chiar sa le inghete, din lipsa de fonduri. In prezent, in Chisinau sunt 74 de proiecte imobiliare nefinalizate.

Conform datelor Biroului National de Statistica, in primele noua luni ale anului trecut, in RM au fost date in exploatare 2834 de apartamente (inclusiv 1964 in capitala), cu o suprafata totala de 314 mii metri patrati, ceea ce e cu 17% mai putin decat in aceeasi perioada din 2008. Totusi, desi vanzarile nu prea merg, preturile la apartamentele noi nu au inregistrat reduceri spectaculoase, asa cum s-a intamplat in Romania, bunaoara. Un metru patrat in blocurile locative noi, nefinisate – asa-zisa „varianta alba” – costa acum, in medie, 650 euro, cu 22% mai putin decat in 2008.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *