Timpul.md

Actualitate 11 Decembrie 2015 | 13:40

Prima conferință a producătorilor de pomușoare din Moldova s-a desfășurat la Chișinău

Evoluția pieței locale și internaționale de pomușoare, constrângerile și perspectivele de dezvoltare ale acesteia au fost dezbătute în cadrul primei conferințe a producătorilor de pomușoare din Moldova, desfășurată joi la Chișinău.

„Producerea de pomușoare a înregistrat creșteri fulminante în ultimii ani, de până la 500%, și reprezintă un potențial foarte mare de profit pentru cele peste 100 de mii de gospodării și întreprinderi, implicate pe lanțul valoric. Ne propunem să ajutăm fermierii să-și îmbunătățească productivitatea și veniturile din această afacere prin intervenții sistemice, care ar oferi sustenabilitate pieței”, a declarat Anatol Palade, directorul Centrului de Consultanță în Afaceri, implementatorul Proiectului „Acces la Piață și Îmbunătățirea Productivității de Pomușoare” (AMIB).

Experții Proiectului AMIB au prezentat situația pe piețele internaționale privind producerea și consumul de bacifere, tendințele de dezvoltare a pieței pentru următorii cinci ani, precum și tehnologiile disponibile pe piața locală de creștere, păstrare, procesare și ambalare a pomușoarelor.

„Un aspect important al unei afaceri cu pomușoare este planificarea vânzărilor, în funcție de cererea pe piață urmând a fi asigurată păstrarea prelungită în stare proaspătă a pomușoarelor”, susține Ludmila Castraveț, Consultant, Manager Marketing. Depozitarea în atmosferă controlată asigură prelungirea perioadei de păstrare cu până la patru luni, prin prezența controlată a oxigenului și CO2 fiind reduse riscurile microbiene, precum și inhibată respirația fructelor, sensibilitatea la etilenă și asigurate alte efecte benefice.

Andrei Manciu, Manager de proiect în cadrul Centrului de Consultanță în Afaceri, a subliniat orientarea fermierilor la cea mai bună ofertă de preț la momentul tranzacției și lipsa unei strategii de colaborare de lungă durată pe bază de parteneriat. „În mare parte micii fermieri nu oferă actele solicitate de rețele de magazine și calitatea, cantitatea solicitată ce ține de aspectul exterior, ambalaj, sortare, etc.De asemenea, lipsește informația comună despre cantitățile de producție de pomușoare planificate pentru următorul sezon și strategia comună de vânzare pe piața locală și la export”, spune Andrei Manciu. Piața pomușoarelor procesate se confruntă cu aceleași probleme, una din cele mai grave fiind lipsa parteneriatelor de lungă durată dintre fermieri și procesatori cu o planificare pe o perioadă de minim cinci ani, iar fiecare participant la piață așteaptă inițiativa din partea altuia, constată expertul.

În același timp, există și alternative pentru comercializarea în stare proaspătă a pomușoarelor, și anume congelarea, uscarea, producerea de băuturi sau conserve din acestea. Tehnologiile respective și beneficiile aplicării lor au fost trecute în revistă în cadrul conferinței de experții proiectului, care au răspuns la întrebările celor cca 100 de fermieri prezenți. Astfel, cea mai eficientă tehnologie de conservare se consideră congelarea, deoarece se păstrează proprietățile caracteristice și nutritive ale produselor, iar temperaturile extrem de scăzute doar încetinesc dezvoltarea microorganismelor și
modificările chimice care afectează calitatea sau duc la alterarea produselor.

Potrivit experților proiectului, o atenție deosebită urmează a fi acordată ambalajului, pentru care consumatorii europeni au exigențe deosebite. Fructele au nevoie de oxigen pentru a rămâne în stare proaspătă, de aceea au fost dezvoltate tehnologii de ambalare cu perforarea filmului de ambalare, ce asigură permeabilitatea necesară păstrării atmosferei modificate și stării proaspete a pomușoarelor.

Tehnologia olandeză Perfotec este utilizată de peste cinci ani în 15 țări europene. Aceasta permite păstrarea fructelor în stare proaspătă pe raftul magazinului cu până la 10 zile mai mult și creșterea volumului vânzărilor, respectiv reducerea rebutului/deșeurilor în magazine cu până la 20%.

Participanții la conferință urmează a fi implicați în activitățile ulterioare ale Proiectului AMIB, în special ce țin de instruiri specializate, acces la material săditor de calitate, promovarea tehnologiilor de irigare și organizarea unor târguri, expoziții și degustări. De asemenea, Proiectul își propune susținerea proiectelor demonstrative de post recoltare: sortare, ambalare prerăcire, transportare.

Proiectul „Acces la Piață și Îmbunătățirea Productivității de pomușoare” (AMIB) este implementat de Centrul de Consultanță în Afaceri cu sprijinul Reprezentanței din Moldova a Fundației Elvețiene HEKS.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus