Timpul.md

Actualitate 24 Octombrie 2017 | 13:33

Primăria Chișinăului nu mai vrea manifestări publice în PMAN

Autoritățile municipale din Chișinău au elaborat și propun pentru dezbateri publice o listă a locurilor în care pot fi desfășurate manifestații publice. Lista a apărut ca reacție la plângerile cetățenilor legate de multiplele acțiuni organizate în Piața Marii Adunări Naționale, care implică sistarea circulației rutiere în zonă, transmite IPN. 

Astfel, maratoanele sportive se propune a fi organizate pe traseul de la podul din Șoseaua Hâncești până la sensul giratoriu al drumului care duce spre Vama „Leușeni”. Pentru întrunirile sportive se propune podul de la Telecentru și terenul Aeroportului vechi al Chișinăului.

Spațiile propuse pentru desfășurarea manifestărilor culturale de amploare sunt: Centrul Moldexpo, Parcul „Dendrariu”, Grădina Botanică, Complexul Cultural „Vatra”, strada pietonală „Eugen Doga”, scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieșu” și PMAN, însă fără sistarea circulației transportului public și cu instalarea gardului de protecție pe ambele pârți ale carosabilului.

Pentru întrunirile de protest se acceptă toate locurile publice solicitate de către organizatori, dar fără blocarea străzilor, iar în cazul marșurilor participanții se vor deplasa pe o singură bandă a carosabilului.

Pentru organizarea sărbătorilor naționale rămâne PMAN, circulația transportului însă va fi sistată doar în caz de necesitate și doar în perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni și Pușkin. Este vorba de sărbători ca: Ziua Drapelului de Stat, Ziua Suveranității, Ziua Constituției, Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii, Ziua Europei, Limba Noastră cea Română, Ziua Independenței, Ziua Națională a Vinului, Ziua orașului Chișinău, sărbătorile de iarnă etc.

Dezbaterile publice sunt anunțate pentru 8 noiembrie, ora 15.00, în sala de ședințe a Primăriei Chișinău. Sunt invitate să participe toate persoanele interesate. Lista spațiilor publice poate fi consultată pe pagina web a Primăriei: http://chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=19910&t=/Presa/Comunicate-de-presa/Desfasurarea-manifestarilor-si-intrunirilor-publice-in-municipiul-Chisinau.

Lista a fost întocmită după ce primarul general interimar Nistor Grozavu a solicitat efectuarea unei analize a evenimentelor desfășurate în acest an în PMAN, care au necesitat sistarea circulației rutiere.

La începutul lunii iunie, IPN a realizat un sondaj de opinie printre consilierii municipali, cu argumente pro și contra, cu privire la evenimentele organizate în PMAN. În material se menționează că manifestații publice în PMAN trebuie să aibă loc doar atunci când sunt marcate evenimente de importanță națională. Alți intervievați au spus că nu poate fi îngrădit dreptul nimănui de a desfășura acțiuni în principala Piață a țării. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus