Actualitate

Primaria Chisinau va face publica informatia privind alocarea loturilor de pamnt

Primaria capitalei si-a pus scopul sa afle cate blocuri de locuit au construit Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si Procuratura Generala (PG) pe loturile obtinute in acest scop de la municipalitate. In context, primaria intentioneaza sa sistematizeze toata informatia privind alocarea loturilor de pamant de la declararea Independentei atat persoanelor fizice, cat si agentilor economici, pentru a o face publica. Declaratii in acest sens au fost facute in cadrul sedintei operative a serviciilor si directiilor municipale.

Potrivit primarului general al capitalei, Dorin Chirtoaca, aceasta sistematizare a fost dictata de necesitatea evaluarii situatiei in domeniul fondului locativ si executarii celor circa 300 de titluri executorii de acordare a locuintelor unor categorii de persoane, precum politistii, procurorii, judecatorii.

Sefa Directiei juridice a primariei, Diana Gurschi, a comunicat ca, recent, a avut loc o sedinta la Ministerul Justitiei pe marginea acestor titluri executorii si a celor 133 de cereri la CEDO, semnate de politisti, procurori si judecatori, cu scopul de a impune autoritatile locale sa le acorde locuinte. Spre surprinderea reprezentantilor primariei, MJ nu a intrat in posesia niciunuia dintre multiplele demersuri ale autoritatilor locale din capitala prin care, de ani de zile, acestea solicita informatii privind utilizarea loturilor de pamant oferite MAI si PG cu scopul de a construi pe ele blocuri de locuit.

Gurschi spune ca, ani la rand, MAI si PG au ignorat demersurile primariei si nu au prezentat informatia privind valorificarea celor 3 ha de pamant. Zilele acestea vor fi adresate demersuri catre noile conduceri ale MAI si PG pentru a afla cate blocuri de locuit au fost construite pe aceste terenuri si cine a beneficiat de locuinte.

Totodata, primaria va verifica si utilizarea loturilor de pamant pentru constructia spatiului locativ de catre agentii economici. Conform contractelor, acestia urmau sa restituie autoritatilor locale cate cinci-sase apartamente, dar niciun agent economic nu a indeplinit aceasta clauza din contract.

Dorin Chirtoaca a declarat ca loturile de pamant nu au fost facute cadou agentilor economici si ca, daca acestia nu-si vor respecta obligatiunile, vor fi actionati in judecata.

Conform informatiilor difuzate de presa ruseasca, agentii economici care intra in posesia loturilor de pamant din Moscova restituie autoritatilor locale cate 40-50 la suta din locuintele construite.

Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *