Timpul.md

Moldova 20 Octombrie 2021 | 11:29

Primăvara - înainte, toamna – înapoi

De două ori pe an, oamenii au probleme cu ceasurile, pe care trebuie să le regleze in funcție de anotimp: primăvara - înainte, iar toamna înapoi.

Ideea aceasta “năstrușnică” a avut-o Benjamin Franklin, în anul 1784. Peste mai bine de un secol, englezul William Willett a susținut cu înflăcărare ideea, dar a murit înainte de a o putea pune în practică. De la el au rămas însă, scrise pe o foaie de hârtie, următoarele cuvinte: “ Lumina este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care Creatorul le-a făcut omului. Când peste noi se revarsă lumina zilei, domnește bucuria, îngrijorările devin mai puțin apăsătoare, iar curajul prinde puteri.’

Scriitorul britanic Tony Francis, un experimentat constructor din Petts Wood, comitatul Kent, și-a dat și el seama de utilitatea modificării orei, într-o dimineață de vară, când se plimba prin parc călare. Atunci a remarcat că, deși soarele se ridicase, multe dintre case aveau încă obloanele trase. “Câtă lumină naturală se pierde!”, trebuie să-și fi spus el. Ca urmare, T. Francis a demarat o campanie, încercând să convingă Parlamentul Britanic să elaboreze un proiect de lege pentru modificarea orei. Înainte ca această lege să apară, regele Eduard al VII-lea a decretat domeniul său regal Sandringham, cu o suprafață de 7900 ha., drept zonă cu orar de vară. Mai târziu, el a aplicat această măsură și pe domeniile regale din Windsor și Balmoral.

Conservatoriști cum îi știm, britanicii au fost totuși siliți de împrejurări să adopte ora de vară. În timpul primului război mondial, ei și-au dat seama de importanța economisirii energiei electrice, reducând timpul de folosire a luminii artificiale în favoarea luminii naturale. Din motive similare, și alte țări au procedat la fel. De remacat faptul că Anglia a adoptat ora de vară dublă, adică două ore pe timp de vară și o oră în timpul iernii.
În orășelul Petts Wood, din comitatul Kent, s-a ridicat un monument închinat lui Willett, neobositul partizan al orei de vară. Sub cadranul solar sunt gravate următoarele cuvinte: ”Horas non numero nisi aestivas”, în românește “Nu număr orele decât dacă sunt ore de vară.”

Ioan POPESCU 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus