Actualitate

Probe „de foc”: Cum află pompierii cauza incendiilor?

Chiar dacă pompierii ne avertizează zilnic despre pericolul purtat de acestea, noi, de cele mai dese ori nu respectăm regulile de apărare împotriva incendiilor. Şi mai grave sunt cauzele când focul este provocat intenţionat. Ne-am interesat cum sunt identificate, de către pompieri, cauzele acestora şi ce informaţii pot oferi obiectele făcute scrum.

În cazul în care se produce un incendiu, la faţa locului se deplasează o echipă a Laboratorului antiincendiar care investighează cazul. Şeful Laboratorului experimental antiincendiar al Direcţiei salvatori şi pompieri din cadrul Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, Igor Cojocaru, ne-a spus că specialiştii mai întâi examinează obiectele rămase după pojar la faţa locului, mai apoi în laborator. Pompierul ne-a mărturisit şi câteva secrete ale meseriei. „Identificăm cauza incendiilor, căutând locul unde obiectele au ars până la dispariţie. Acolo temperatura este cea mai mare. Cunoscând proprietăţile materialelor şi modul în care focul acţionează asupra lor, ne dăm seama de intensitatea temperaturii şi astfel putem stabili cauzele izbucnirii focului”, ne-a spus Igor Cojocaru. „De obicei, epicentrul se află acolo unde acţiunea termică a avut loc un timp mai îndelungat: tencuiala de pe perete este dezlipită, piesele de metal se topesc”, a afirmat şeful laboratorului, menţionând că focul se răspândeşte sub formă de con.

„Depistăm şi multe cazuri de incendiere intenţionată. S-a întâmplat să ajutăm şi la descoperirea unor crime după o cercetare şi analiză eficientă a locului incendiului. Petele de sânge pot fi depistate chiar şi atunci când se pare că focul a mistuit totul”, a mai spus Igor Cojocaru.

Am mai aflat că dacă incendiul începe în colţul unei camere, atunci acesta se va răspândi pe o suprafaţă sub un unghi de 90 de grade. Însă dacă flacăra va apărea lângă un perete sau altă suprafaţă verticală – obiectele vor arde în formă semicirculară.

Odată cu venirea verii, creşte în special numărul incendiilor de vegetatie. „În acest caz, totul depinde de viteza şi de direcţia vântului”, consideră pompierul. Chiar şi în condiţiile unei suprafeţe întinse, specialiştii identifică locul de unde au pornit flăcările, ne asigură Igor Cojocaru.

În concluzie, chiar dacă suntem atenţi cu focul, trebuie să respectăm cele mai elementare reguli de protecţie: să nu suprasolicităm instalaţiile electrice, să nu aprindem focul în apropierea materialelor combustibile, ci doar în locuri special amenajate, în niciun caz să nu-l lăsăm nesupravegheat în pădure sau pe timp de vânt.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *