Media

PROCES împotriva celui mai bogat sârb

Multimilionarul Mișcovici, filul lui, Marko, și alți directori de firme și experți financiari sînt acuzaţi că au delapidat peste 150 de milioane de eruro din fondurile firmelor în domeniul construcției de drumuri și evaziune fiscală de peste patru milioane de euro.

Procesul Mișkovici trebuie să fie un exemplu cum actualul guvern de la Belgrad luptă împotriva crimei organizate. Pentru a putea să se apere în stare de libertate Mișkovici a depus la tribunal o cauțiune de 12 milioane de euro și alte 3,3 milioane euro pentru libertatea fiului său Marko.

Procesul împotriva celui mai bogat și influent sârb în perioada postcomunistă se prezinta drept un caz fără precedent. Miroslav Mișkovici a fost arestat pe 12 decembrie anul trecut. A fost eliberat din arest contra cauțiunii de 12 milioane de euro pentru el și alte 3,3 milioane euro pentru fiul Marko. Dosarul Mișkovici însumează 10.000 de pagini, probe și declarații iar rechizitoriul procurorului conține 122 de pagini. În urmă cu o lună Mișkovici a primit o decizie favorabilă de la Tribunalul constituțional din Belgrad că în timpul detenției i-au fost încălcate unele drepturi constituționale.

Cine este acest Miroslav Mișkovici în vârstă de 68 de ani? După ce în 1971 a terminat Facultatea de economie s-a angajat la ,,Jugobanka,, din Belgrad. S-a perindat apoi la posturi de director financiar, director adjunct și director general la câteva firme de renume în Iugoslavia titoistă.

Sub regimul Miloșevici, la finele anului 1989, devine vicepremier dar în Guvern rămâne doar șase luni. Între timp a înființat firma particulară Delta M- astăzi compania Delta Holding, are anual afaceri în valoare de 700 de milioane de euro și asigură existența a 8.000 de familii.

Primele milioane Mișkovici le-a câștigat în timpul sancțiunilor și războaielor în spațiul iugoslav.După căderea lui Miloșevici repede s-a împrietenit cu noua conducere democratică. În aprilie 2001 a fost răpit, se presupune de grupul criminal care l-a asasinat și pe premierul Zoran Gingici. La vremea aceia presa a scris, dar nu s-a adeverit, că și-ar fi recâștigat libertatea pe o sumă de 7 milioane de marci germane.

Actualul guvern progresist și mai ales vicepremierul Alaxandar Vucici au început campania anticorupție prin arestarea celui mai influent om în Serbia. Arestarea lui Mișkovici și condamnarea lui constituie vîrful de lance al campaniei progresiștilor împotriva crimei organizate și totodată și împotriva fostei conduceri democrate care se acuză pentru sprijin companiei Delta Holding.

Mișkovici, care este un om foarte abil, presupune că procesul împotriva lui nu va fi doar unul doar juridic. Pentru a diminua presiunile politice asupra tribunalului, practică care în Serbia încă persistă, a angajat observatori stăini.

La proces participă avocați și juriști de renume din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Kanada și Belgia. Între aceștia se află foști consilieri ai președintelui Bush, consilieri ai Foreign Office-ului britanic și experți ai unor renumite case de avocatură din Germania. Prezența străinilor la proces este tot un element fără precedent în practica juridică a Serbiei.

După ce au fost citite capetele de acuzare Mișkovici a declarat că nu se simte vinovat și că nu înțelege partea economică a rechizitoriului. Cum poate o firmă să aibă în același timpt doi acționari operativi majoritari, a întrebat Mișkovici. El a cerut pentru astăzi timp de patru ore pentru a expune raspunsurile la toate întrebările ridicate de procuratură. Mai precis este acuzat de emiterea nelegală de acțiuni și de legături cu firmele din străinătate ale celui mai mare dealer de droguri din Balcani, muntenegreanul Darko Șarici.

Cu prileju începerii procesului în dosarul Mișkovici ministrul justiției Nikola Selakovici și-a exprimat speranța că tribunalul special pentru crima organizată de data aceasta va da dovadă de eficacitate și imparțialitate.

Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *