Timpul.md

Actualitate 11 Mai 2021 | 11:55

Procuratura lui Stoianoglo, care nu vede mita luată de Dodon, își permite să jignească un deputat din Parlamentul R. Moldova

 

Procuratura informează, repetat, că instituția NU a recepționat vreun autodenunț sau denunț de la cetățenii Plahotniuc și Iaralov nici în cazul înregistrărilor video în care Igor Dodon ar fi primit o pungă, în care se prezumă că ar fi fost bani, nici într-un alt caz gestionat de procurori.

Acesta este răspunsul oferit de Procuratura Generală lui Iurie Reniță, după acuzațiile că instituția ar mușamaliza acest caz.

Procuratura lui Stoianoglo - tace când vine vorba de „kulioace”, vocală împotriva deputaților

„Spre regret, în elanul de a se evidenția pe orice căi și prin orice mijloace, deputatul Iurie Reniță, dând dovadă de lipsa celor mai elementare cunoștințe juridice, a acceptat să fie folosit de anumite grupări criminale în campanii de manipulare a opiniei publice și discreditare a Procuraturii – activitate incompatibilă cu statutul de ales al poporului”.

Documentele pe care se fundamentează argumentația domnului deputat nu au tangență cu speța dată, acestea constituind procese verbale de audiere a martorilor într-un alt caz, se arată într-un comunicat de presă.

Prin urmare, deputatul Reniță operează conștient cu frânturi de acte, pe care le atribuie la anumite cazuri concrete, inducând astfel societatea în eroare și încercând să obțină rating politic, conchide Procuratura Generală.

Ce a scris Iurie Reniță

Iresponsabilitatea manifestată Procuratura Generală (PG) prin acțiunile de mușamalizare a dosarelor de mare corupție denotă un adevăr trist și incontestabil: odată cu venirea lui Alexandru Stoianoglo în noiembrie 2019 în fruntea PG situația dezastruoasă din această instituție fundamentală a statului nostru nu s-a schimbat în bine. Cum a fost influențată politic pe vremea lui Plahotniuc, așa a rămas și în continuare, doar că în prezent s-a schimbat stăpânul ei politic. Câteva declarații răsuflate ale Procurorului General Stoianoglo despre Plahotniuc și Șor pe la TV sau în plenul Parlamentului nu au mai impresionat aproape pe nimeni, deoarece erau arhicunoscute de toți cetățenii noștri, mai puțin de PG și de structurile ei specializate. Clasarea unor dosare vădit politice de către PG ține, preponderent, de partea tehnică a lucrurilor în contrast izbitor și de neînțeles cu închiderea unor dosare de corupție de maximă rezonanță sau eliberarea din pușcărie și exonerarea de acuzații a unor persoane notorii din lumea criminală și interlopă: numai cât face episodul video în care Stoianoglo își salută, incredibil de familiar, prietenul parlamentar de altă dată (gesturi de acest fel pentru un Procuror General cu un deținut notoriu sunt categoric inadmisibile!).
N-aș dori să merg mai departe, deși avem suficiente motive să o facem. De ce fel de credibilitate ar trebui să beneficieze PG, dacă conducerea acesteia mușamalizează cele mai importante dosare de corupție cu implicarea actorilor politici? Cum aș putea cataloga altfel activitatea PG, dacă aceasta (din iresponsabilitate sau cu bună știință) nu vrea să recunoască carențele evidente din activitatea ei. Când e vorba de comentarii și interpretări politice, aceasta este de neîntrecut, de parcă cei de la PG au fost aleși în funcții direct de către popor, fiind abilități cu dreptul să facă declarații politice! Oare un deputat trebuie să le cunoască dosarele de mare corupție, ce se află pe rol la PG, iar aceasta să menționeze, cu iresponsabilitate cronică, că aceste dosare nu sunt și nici n-au fost vreodată în gestiunea sa? Cum ar trebui să califice cetățenii noștri activitatea PG, dacă această instituție funcționează doar după bunul ei plac și reacționează virulent la declarațiile deputaților sau a politicienilor când sunt vizate deficiențele ei?
Sunt sigur că atât eu, cât și foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova își doresc sincer și cu fermitate o PG echidistantă și imparțială, unde profesionalismul și intransigența față de corupție și corupți trebuie să stea în capul mesei. Deoarece PG mușamalizează dosarele notorii de corupție, acuzându-mă (absolut nejustificat!) ba de una, ba de alta, vă prezint cea mai incontestabilă probă documentară, care confirmă că autodenunțurile lui Plahotniuc și Iaralov au fost și sunt în continuare la Procuratura Generală, fapt negat cu vehemență săptămâna trecută de către PG în Comunicatul ei de Presă. Oare se poate să mințiți cu atâta nesimțire cetățenii noștri și pe mine ca deputat? Ce aveți a spune, acum, despre acest Raport, adresat Procurorului General (rog să vedeți anexa), în care PG confirmă recepționarea autodenunțurilor de la Plahotniuc și Iaralov privind finanțările ilegale ale PSRM-ului? Chiar doriți atât de mult să vă prezint și alte probe incontestabile despre finanțarea PSRM-ului în frunte cu Igor Dodon? Oare nu e suficient ceea ce v-am prezentat până in prezent, oare nu aveți pe rol dosarul "Bahamas", care se prăfuiește (intenționat!) la PG de ani buni sau cel cu "kuliokul"(sacoșa), pe care, din considerente exclusiv politice, l-ați clasat? De unde rezultă foarte clar că-i protejați pe Igor Dodon și PSRM de spălare de bani și de corupție.
Deoarece suntem în perioada de primăvară, tradițional purcedem la salubrizare. În cazul PG nu poate fi vorba doar de o salubrizare de sezon, ci de una generală, începând cu conducerea ei. Dacă nu reușim în această primăvară, la sigur că va trebui să revenim la vară, după 11 iulie 2021. Pe cât de obligatorie pentru PG, pe atât de așteptată de cetățenii noștri. 𝐃𝐨𝐚𝐦𝐧𝐞 𝐀𝐣𝐮𝐭𝐚̆!

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus