Timpul.md

Actualitate 6 August 2019 | 21:36

Procurorul Robu la ordinul lui Năstase: „În mod obligatoriu va cere ridicarea imunității unor deputați din opoziție la ședința Parlamentatului din 12 august”

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a promis că procurorul general interimar, Dumitru Robu, va cere ridicarea imunității mai multor deputați din opoziției în cadrul ședințe extraordinare pe 12 sau 13 august .

Ministrul de Interne anunța ieri pe pagina sa pe FB că „Procurorul general Dumitru Robu a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat, emisă de predecesorul său si a dispus începerea urmăririi penale”.

La doar o zi distanță, liderul PPDA Andrei Năstase, a anticipat  pentru agenția rusă de știri Sputnik ce va face procurorul general interimat peste două săptămâni:  „Dumitru Robu, va cere ridicarea imunității mai multor deputați din opoziție, în dosarul penal deschis pe faptul tentativei de uzurpare a puterii de stat.” 

Ministrul a declarat pentru Sputnik Moldova că acest lucru s-ar putea produce în zilele de 12 sau 13 august:

”În mod obligatoriu se va produce acest lucru. Ne-am angajat să ne convocăm în ședințe extraordinare pe 12 sau 13 august și atenție - vor fi surprize pentru foarte mulți. Ne-am angajat într-un proces de deoligarhizare a statului”, a declarat Năstase.

Ministrul a accentual că pornirea urmăririi penale pentru uzurparea puterii în stat a fost făcută în baza demersului său înaintat Procuraturii Generale.

”Procurorul general interimar a dispus punerea în acțiune a unei cauze penale pentru uzurparea puterii în stat. Sunt sigur că vom ajunge și la ridicări de imunități, la lucruri care le așteaptă societatea”, a declarat ministrul pentru Sputnik Matinal.

Andrei Năstase: „Edificarea statului de drept începe astăzi!”

Potrivit presei, procuror general interimar Dumitru Robu este finul de cununie al procurorei Vera Chiranda, care, la randul sau, este cumatra cu viceprim-ministrul si ministrului Afacerilor Interne, Andrei Nastase, afirma surse ale ZdG.

Inainte de a activa la Procuratura municipiului Chisinau, Vera Chiranda a activat din 1996 si pana in 2014 la Procuratura de Transport, acolo unde timp de trei ani a activat si actualul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Nastase, iar ulterior, din anul 2008, si procurorul general interimar, Dumitru Robu

Prin intermediul serviciului de presa al Procuraturii Generale, Dumitru Robu a recunoscut ca nasa sa de cununie este Vera Chiranda, procurora in cadrul Procuraturii mun. Chisinau

Cumătrism și nănășism. Legătura procurorului general interimar, Dumitru Robu cu Andrei Năstase

La rândul său, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, susţine că ministrul de Interne, Andrei Năstase, care este şi liderul PPDA, şi-a dorit mult controlul asupra Procuraturii Generale, motiv pentru care a fost numit în funcţia de procuror general interimar, Dumitru Robu, la solicitarea lui Andrei Năstase.

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, avocatul Ion Dron, s-a arătat dezamăgit de numirea în funcţia de procuror general interimar a lui Dumitru Robu şi a declarat că aceasta reprezintă „o păcăleală pentru publicul onest”.

Chiar şi deputatul din Blocul ACUM Octavian Ţîcu a dat de înţeles că numirea în funcţie a lui Dumitru Robu nu a fost tocmai una corectă: „Am votat ieri cu ochii închişi un procuror general interimar, pe care nu l-am văzut nici în Parlament măcar”.

Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Dorin Chirtoacă:„Dumitru Robu este cel care mi-a falsificat dosarul la comanda lui Plahotniuc

Odată cu vestea privind desemnarea lui Dumitru Robu la funcţia de procuror general interimar, Dorin Chirtoacă a declarat, într-un live pe Facebook, că „Dumitru Robu este cel care mi-a falsificat dosarul la comanda lui Plahotniuc, împreună cu Morari şi ceilalţi”.


Reamintim că interimatul funcţiei de general interimar al Republicii Moldova a fost deţinut de Igor Popa, care, potrivit legii anterioare, a preluat funcţia din postura de procuror adjunct al Procuraturii, după ce procurorul Eduard Harunjen şi-a dat demisia.

Fiind nemulţumiţi de activitatea lui Igor Popa, dar şi de lipsa de instrumente care ar instala în funcţie un alt procuror general interimar, Blocul ACUM şi PSRM au decis să modifice legislaţia, în aşa mod ca procurorul general interimar să poată fi numit de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). După ce CSP, din lipsă de cvorum, a eşuat în a propune şefului statului un procuror la funcţia vacantă, preşedintele ţării s-a adresat, potirvit noii legi, către Parlament ca în regim de urgenţă deputaţii să desemneze un procuror general interimar, iar preşedintele ţării să-l numească în funcţie.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus