Timpul.md

Cultură 10 Iulie 2020 | 09:06

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Asociația culturală lituaniană Dacia, care leagă și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că la 7 iulie 2020 Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, membru al comunității active, creativ, a murit.

Profirie Skramtai s-a născut pe 10 februarie 1940 în satul Seliste, Republica Moldova. 1970 a absolvit Academia de Muzică din Chișinău. A lucrat ca lector în colegiile de muzică, a condus 37 de coruri, inclusiv Corul de Stat al Republicii Moldova „Doina”. Figura culturală meritată a Republicii Moldova. Încheindu-și cariera activă de profesor și conducător de cor în Republica Moldova, s-a alăturat familiei sale în 2001, care a locuit în Lituania și a devenit imediat membru activ al Asociației Culturale Lituane Române Dacia. O mare atenție a fost acordată conservării și încurajării identității naționale moldo-române lituaniene. A fondat și a dirijat corul mixt „Basarabia”, corul de copii „Floricika”, corul de femei „Kumatritele”. Programe festive pregătite pentru Crăciunul și sărbătorile de primăvară „Martisor”.

2003 - a participat la festivalul minorităților naționale din Trakai „Aici este casa noastră”. A pregătit un program pentru evenimentul pentru aniversarea a 500 de ani de la moartea domnitorului moldovean Ștefan cel Mare, aniversarea a 155 de ani de la nașterea poetului român, clasicul Mihai Eminescu. A participat la festivalurile școlare duminicale ale minorităților lituaniene în 2003-2005.

2017 - Cu ocazia Zilei Comunităților Naționale, i s-a acordat Diploma de Merit a Municipiului Vilnius pentru munca sa pe termen lung și sinceră în promovarea păstrării identității comunităților naționale ale Capitalei și dezvoltării dialogului intercultural.

2019 - Timp de mai mulți ani de activitate socială activă, protejând și alimentând identitatea națională moldo-română lituaniană și contribuția personală la cultivarea diversității culturale și la unirea Lituaniei multinaționale și la comemorarea aniversării a 30 de ani de la comunitatea Dacia, a primit medalia de argint a meritului de către Departamentul Minorităților Naționale sub guvernul Republicii Lituania.

Defunctul a fost Înmormântat astazi în cimitirul Mergežeris, Lituania.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus