Frumusețe

Profită din plin de fructele de sezon: Piersici pentru slăbire, anemie şi măşti de faţă

Cu toate acestea şi în acele zile trebuie să dăm randament maximum la serviciu, acasă şi la şcoală. Pentru a nu abuza de cafea sau băuturi energizante, care te înviorează pe moment, dar în timp pot avea efecte negative dacă sunt consumate în exces, îţi recomandăm să faci cure cu piersici.

Sunt gustoase, au o mulţime de vitamine şi minerale care ajută la menţinerea echilibrului nervos, energizează şi hidratează organismul şi întăresc imunitatea, reglează funcţiile hepatice şi intestinale. Şi beneficiile nu se opresc aici…

Deşi am aşteptat încă din toamna trecută să vină din nou vara, să ne bucurăm de beneficiile anotimpului cald, acum când soarele ne zâmbeşte cu toată gură supraincalzindu-ne, simţim tot mai des nevoia să ne hidratăm şi să stăm la umbră. Nici foame nu ni se mai face atât de des că iarnă, iar legumele şi fructele sunt oricând binevenite. Pentru a te adapta căldurii fă cure cu piersici (2-3 zile câte un kilogram) şi rezultatele se vor simţi imediat.

Piersici – Beneficii pentru sănătate şi siluetă

În primul rând, îţi răsfeţi pă­pilele gustative, te răcoreşti şi te hidratezi (100 g de piersici conţin 87,66 g apă). Şi la că­pitolul calorii, balanţă înclină în favoarea siluetei tale, 100 g de piersici având 43 de că­lorii, spre deosebire de struguri care au 73.

Că să te convin­gem să înlocuieşti ciocolată sau cappucino, pe care le con­su­mai pentru a te energiza, îţi mai spunem că 100 g piersici mai conţin 0,7 g proteine, 0,09 g lipide, 11,10 g car­bo­hi­drati, 2 g de fibre, 5 mg de calciu, 0,11 mg de fier, 7 mg de magneziu, 12 mg de fos­for (ajută la menţinerea sana­taţii celulelor nervoase), 197 mg de potasiu, 0,14 mg de zinc, 0, 068 mg cupru, 0,047 mg de potasiu, 6,6 mg vitamina C.

De asemenea, piersicile sunt recomandate în caz de anemie, constipaţie, hipertensiune arterială, gastrite, inflamaţii ale rinichilor, bronşite, astm, probleme cu digestia, pietre ale rinichilor sau vezicii urinare.

Datorită conţinutului de vitamina A, piersicile ajută organismul să lupte împotriva formării celulelor maligne în organe şi glande cu ţesut epitelial. Pentru că aceste fructe sunt uşor de digerat, curele cu piersici sunt recomandate şi oamenilor în vârstă. Deoarece stimulează glandele digestive, piersicile au un uşor efect laxativ şi un puternic efect diuretic.

Sunt recomandate şi persoanelor care suferă de guţă sau reumatism. Infuzia din frunze de piersic ajută la distrugerea viermilor intestinali. De altfel, frunzele şi florile de piersic sunt des folosite în medicină graţie gradului ridicat de tolerabilitate, ele putând fi administrate şi copiilor.

Piersică este recunoscută pentru proprietăţile sale antiimbatranire. „În plus, piersicile conţin caroten, antioxidanţi şi vitamina C, asigura o bună calitatea spermei şi ameliorează problemele gingivale.

De asemenea, piersicile, nectarinele şi caisele conţin vitamina E, singură sursă naturală (fără alte grăsimi) din această vitamina”, explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist. Când vine vorba de consum, medicii ne sfătuiesc să optăm pentru piersicile proaspete (crude), şi nu pentru sucul lor.

De asemenea, piersicile au un conţinut ridicat de potasiu, mineralul care contribuie natural, în metabolismul uman, la eliminarea toxinelor. Nutriţioniştii spun că în 100 de grame de fruct se găsesc 200 miligrame de potasiu, dar şi cantităţi importante de fier, fosfor, calciu şi magneziu.

Piersici – Beneficii pentru frumuseţe

O cură cu piersici ne ajută să avem o piele mai sănătoasă. Aceste fructe sunt foarte des utilizate şi de către industria cosmetică, figurând printre ingredientele de baza ale cremelor.

Poţi încerca şi acasă să-ţi revigorezi tenul. Pentru o curăţare profundă fă-ţi o masca din iaurt, morcov, castravete şi piersică! (vezi şi alte măşti cometice potrivite pentru orice tip de ten)

Măştile de piersici sunt recomandate pentru catifelarea pielii.

Pentru prepararea unei astfel de măşti este suficientă o piersică de mărime medie, bine coaptă, pasată şi un gălbenuş. Ingredientele se amestecă bine, se aplică pe faţă, se lasă să acţioneze timp de 20 minute, după care masca se îndepărtează cu apă călduţă.

Sucul de piersici închide porii, iar vitaminele şi mineralele din acest fruct hrănesc tenul şi îi conferă luminozitate. Pentru un alt tip de masca, cea revitalizantă, este necesară o jumătate de piersică pasată, două linguriţe de smântână şi două linguriţe de miere. După ce se amestecă toate aceste ingrediente, se aplică pe faţă şi se îndepărtează după aproximativ 20 de minute. Crema de piersici este recomandată pentru tenul normal sau uscat.

Pentru tenul gras, cu tendinţa acneică, este recomandat să masezi pielea cu pulpă fructului. Rezultatul: o piele curată, mai strălucitoare şi mai elastică.

Piersici – Contraindicaţii

Piersică este unul dintre fructele care poate determina alergii, în cazul persoanelor predispuse la astfel de manifestări. Medicii atenţionează că unele persoane care se ştiu alergice la polen pot prezenţa, în asociere cu consumul de fructe şi legume de sezon, urticarie de contact.

Această se manifestă prin mâncărimi ale nasului, buzelor, umflături nedureroase la nivelul buzei şi limbii. În cazuri severe, se poate ajunge la dificultăţi de respiraţie.

Precauţia este valabilă şi pentru cazurile de colită de fermentaţie, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacida, pentru a nu accentua aceste tulburări digestive.

Persoanele alergice la piersici vor putea consumă nectarinele, care au un potenţial aler­gic mult mai redus, fiind foarte bine tolerate de sistemul digestiv.

Atenţie la sâmburii de piersici!

Ca majoritatea vegetalelor, prin fierbere sau coacere îşi pierd din calităţile nutriţionale, însă piersicile uscate sunt concentrate în nutrienţi, dar cele mai multe sunt tratate cu dioxid de sulf pentru a mari termenul de valabilitate. Cei alergici la sulf trebuie să citească etichetele cu atenţie. Ia aminte!

La fel că şi migdalele, sâmburele de piersică conţine o substanţă numită acid hidrocianic care trebuie evitată. Consumarea unei mari cantităţi din acest acid poate fi fatală!

sursa: csid.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *