Timpul.md

Actualitate 18 August 2017 | 11:57

Proiect „cu interese” de milioane de euro la o instituție de stat. Șefii businessmani vor bloc de locuințe

Un bloc de locuit cu 17 etaje, 836 de apartamente, suprafață de parcare pentru 400 de automobile și spații comerciale cu o suprafață de 300 de metri pătrați ar urma să apară peste strada Independenței din Capitală. Inițiativa de a construi o astfel de clădire prin parteneriat public-privat vine din partea fostului Minister al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pentru ca angajații unei instituții subordonate – „Incercom” – să beneficieze de condiții mai bune de trai și de activitate. Totuși, CNA susține că proiectul ar duce la conflicte de interese și fapte ilegale, deoarece beneficiar al contractului ar putea fi chiar unul din angajații întreprinderii, agentul economic obținând din această „afacere” peste 18 milioane de euro.

Fostul minister al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), care a fost recent înglobat de Ministerul Economiei și de noua structură formată și numită Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului (MADRM), în urma reformei Guvernului, a prezentat un proiect de Hotărâre de Guvern care vizează întreprinderea de stat Institutul de Cercetări Științifice în Construcții „Incercom”. Astfel, reprezentanții autorii proiectului consideră că este necesară realizarea un parteneriat public-privat în vederea construirii unui bloc de locuit pe strada Independenței din Capitală.


Condiții de trai mai bune pentru tineri specialiști


Necesitatea edificării unei clădiri cu 17 etaje, 836 de apartamente, parcare pentru 400 de automobile și o suprafață de 300 de metri pătrați pentru spații comerciale este argumentată prin faptul că angajații au nevoie de locuințe, deoarece au venituri modeste și este necesară „asigurarea unor condiții de trai decente colaboratorilor institutului”. „În rezultatul edificării construcției Î.S. „Incercom” va obține spațiile necesare pentru amplasarea atelierelor pentru studii și instruire, laboratoarelor de cercetări, centrelor de informare, locuri de parcare și locuințe destinare tinerilor specialiști, familiilor tinere și altor categorii de angajați ai întreprinderii, precum și angajaților Ministerului și întreprinderilor din subordine, doritori de a-și îmbunătăți condițiile de trai prin investirea mijloacelor proprii”, se arată în proiectul semnat de fostul ministru al MDRC și actual ministru al MADRM, Vasile Bîtca.


Cei de la „Incercom” ar putea fi beneficiarii

De asemenea, inițiativa mai prevede faptul ca în urma realizării parteneriatului public-privat să fie reparat și termoficat blocul administrativ, să-i fie schimbate ferestre, precum și să fie efectuate alte lucrări de reparație. Totuși, Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat pe 19 iulie o expertiză a proiectului care arată că inițiativa avantajează agentul economic care se va implica, iar angajați ai „Incercom” ar putea fi cei care ar câștiga contractul privind parteneriatul public-privat, ceea ce ar prejudicia interesul public și ar genera riscuri de corupție și de fapte ilegale. Potrivit raportului, foarte mulți angajați ai „Incercom” sunt fondatori în cadrul a 15 companii specializare în construcții și care pot fi potențiali câștigători în cadrul parteneriatului, ceea ce ar genera conflict de interese.

Fostul viceministru al Construcțiilor și afacerile în consrucții


De asemenea, CNA a menționat că fostul viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a primit salarii de la „Incercom” și, în același timp este fondator al două firme de construcții, Betonbloc și Baumat. „Aprobarea proiectului în redacția propusă poate determina dificultăți la etapa examinării legalității acțiunilor agenților publici responsabili, or inițiativa admite arogarea parteneriatului către un agent economic care e de facto gestionat/al cărui beneficiar efectiv este unul din agenții publici responsabili din cadrul „Incercom” sau MDRC. Prin urmare, incriminarea eventualelor abuzuri și depășiri săvârșite de agenți publici în procesul de atribuire va fi dificilă/imposibilă”, au constatat experții anticorupție.

De asemenea,dintre cei 188 de angajați ai întreprinderii de stat „Incercom”, remunerate pe parcursul anului trecut, 100 de persoane au activat în cadrul instituției mai puțin de 6 luni, iar altele 53 de persoane – între 6 și 11 luni. CNA mai precizează că 124 de angajați au peste 50 de ani, iar 38 de persoane care au această vârstă sunt fondatori ai unor companii private. În același timp, dintre cele 31 de angajați tineri, trei sunt implicați în afaceri. „Doar 28 de persoane cu vârsta cuprinsă între 23-35 ani pot corespunde argumentului „locuinţe destinate tinerilor specialişi, familiilor tinere”, deşi doar 16 persoane dintre aceştia au activat mai mult de 6 luni pe parcursul anului 2016. 

Continuarea o găsiți pe moldnova.eu

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus