Ultima oră

Proiectul Legii cu privire la semnatarii Declaraţiei de Independenţă a RM a fost remis în Comisie

17:10 Deputaţi au adoptat în prima lectură proiectul de lege privind unele măsuri suplimentare de asigurare a stabilităţii financiare. Acest proiect prevede ca Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar va transfera în favoarea Societăţii pe Acţiuni „Banca de Economii” 48.091.753,8 lei, care reprezintă suma totală a depozitelor persoanelor fizice plătite de către banca comercială „Investprivatbank” S.A. în proces de lichidare deponenţilor din contul mijloacelor băneşti acordate sub formă de credit de către Banca de Economii.

16:15 Deputaţii au adoptat în a doua lectură proiectul de lege cu privire la Comisia Principală de Etică, structura şi modul de funcţionare a acesteia.

15:45 Deputaţii au adoptat Hotărârea privind constituirea Comisiei speciale pentru modificarea şi completarea cadrului legislativ privind procesul de descentralizare şi consolidare a autonomiei locale. Preşedinte al Comisiei: Iurie Ţap, vicepreşedinte: Gheorghe Braşovschi, secretar: Valeriu Munteanu.

15:29 Deputaţii au hotărât să discute proiectul la sfârşitul şedinţei.

15:20 Preşedintele Comisiei Juridice: Nu am putut adopta nici o decizie şi nu avem un raport. Vezi aici proiectul de lege.

14:12 Comisia nu a susţinut acest proiect. Pauză la Parlament până la ora 15:00. Membrii comisiei vor discuta pe marginea proiectului.

13:45 Deputaţii discută proiectul Legii cu privire la semnatarii Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Proiectul a primit mai multe amendamente. În proiect se propune definitivarea noţiunii de "semnatar" al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova şi de a stabili statutul acestuia în societate. Acest statut are un caracter mai mult simbolic, fiecărui semnatar al Declaraţiei urmând să-i fie înmânate adeverinţa şi insigna de semnatar. Totodată, dacă va fi adoptat proiectul, semnatarul se va bucura de accesul liber în instituţiile statului şi la conducătorii acestora, vor avea dreptul, pe lângă cel de a face diferite propuneri, să asiste la adoptarea actelor, deciziilor şi să-şi expună şi poziţia sa pe marginea chestiunilor dezbătute. Asociaţia deputaţilor, semnatari ai Declaraţiei de Independenţă, va avea un sediu în incinta Parlamentului. Votanţii vor beneficia, la dorinţă, de asistenţă medicală şi de recuperare în instituţiile curativ-sanatoriale. Drept stimulent material se propune ca semnatarilor să li se acorde o alocaţie de la buget, în mărime de 25 procente din salariul de bază al unui deputat în Parlament.

Comentând discuţiile privind facilităţile şi privilegiile deputaţilor din primul Parlament, Marian Lupu a spus că "patriotismul nu se măsoară prin capică", făcând referite la alocaţia oferită semnatarilor Declaraţiei de Independenţă.

Deputatul PD Dumitru Diacov a îndemnat deputaţii ca proiectul în cauză să fie unul politico-patriotic.

13:20 Proiectul Legi apelor a fost adoptat. Scopul proiectului este crearea unui cadru legal pentru gestionarea, protecţia şi folosinţa eficientă a apelor din Republica Moldova. 

13:10 Deputaţi revin la discuţia proiectului de Hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru investigarea cazurilor de demolare și deteriorare a monumentelor istorice incluse în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Deputatul PLDM Ghenadie Ciobanu este propus preşedinte al Comisiei, iar deputatul PL Corina Fusu – secretar. Deputaţii PL au ieşit din sală, nefiind de acord cu propunerea preşedintelui Comisiei. Discuţia proiectului a fost amânată pentru sfârşitul şedinţei.  

13:07 Deputaţii au revenit şi examinează proiectele înscrise pe ordinea de zi.

Pauză până la 12:30 în Parlament. Deputaţii se vor întruni la şedinţa Alianţei.

11:28 Deputaţii discută proiectul de Hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru investigarea cazurilor de demolare și deteriorare a monumentelor istorice incluse în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. 

11:25 Deputaţi au adoptat Proietul Legii cu privire la simbolurile publice. În proiect sunt definite noţiunile de bază, specificate simbolurile naţionale, teritoriale, corporative şi cele particulare. 

11:03 Deputaţi au adoptat un proiect de lege care prevede că desfăşurarea activităţii de comerţ se autorizează de către autoritatea administraţiei publice locale de nivelul unu în a cărei rază teritorială urmează să-şi desfăşoare activitatea comerciantul respectiv.

UPDATE 10:50 Deputaţii au adoptat în lectura a doua proiectul privind ratificarea Acordului de finanţare între Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare pentru realizarea proiectului „e-Transformare a Guvernării”. Costul Proiectului constituie aproximativ 23 mln. dolari SUA. Proiectul va fi finanţat printr-un împrumut IDA în valoare de 12,7 mln. DST (echivalentul a 20,0 mln. dolari SUA) şi o contribuţie din partea Guvernului la Proiect în sumă de 3,0 mln. USD.

10:40 Ucraina şi Republica Moldova îşi vor recunoaşte reciproc drepturile şi vor reglementa raporturile de proprietate din 11 august 1994. Deputaţii au aprobat proiectul privind ratificarea Protocolului între Guvernul R. Moldova şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei referitor la operarea unor modificări în Acordul dintre cele două cabinete de miniştri privind recunoaşterea reciprocă a drepturilor şi reglementarea raporturilor de proprietate din 11 august 1994.  

10:20 Ordinea de zi a fost aprobată. Deputaţi au adoptat proiectul privind ratificarea Memorandumului de înţelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Consiliul Europei privind Oficiul Consiliului Europei în Chişinău şi statutul legal al acestuia, semnat la Strasbourg la 21 decembrie 2010.

10:15 Deputaţi au păstrat un minut de reculegere pentru victimele atacului cu bombă şi armat din Oslo, Norvegia.

10:10 Se examinează ordinea de zi. Deputatul neafiliat Mihai Godea a propus ca deputaţii să nu plece în vacanţă încă 2-3 săptămâni pentru a aproba mai multe proiecte de legi. 

 
Sursa Video: Privesc.eu

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *