Actualitate

Proiectul transportorului blindat 8×8 AGILIS construit la uzina Moreni merge înainte / Ce alte proiecte de blindate vor nemţii să facă în România

Informaţia vine în contextul în unor zvonuri cum că proiectul AGILIS ar fi picat şi al discuţiilor autorităţilor române cu americanii de la General Dynamics pentru producţia unui alt transpotor blindat la uzina Bucureşti. Pe lângă AGILIS, pe care reprezentanţii Rheinmetall îl pun în top 5 proiecte ale gigantului german, nemţii au în vedere producţia în România şi a altor blindate şi vehicule, inclusiv intrarea în recentă licitaţie pentru camioane militare.

„AGILIS nu a murit, dimpotrivă. Suntem într-un stadiu destul de avansat", a declarat pentru HotNews.ro Thorsten Heinzen, managing director Rheinmetall.

Conform oficialului german, compania mixtă româno-germană înfiinţată între Rheinmetall şi Uzina Moreni – Romanian Military Vehicle Systems – mai aşteaptă undă verde din partea Consiliului Concurenţei, iar oferta financiară este în prezent în dezbatere pe masă guvernului.

Reprezentantul Rheinmetall a confirmat că, iniţial, compania a venit cu o oferta financiară ce partea română a refuzat-o [n.r. au cerut în avans suma de 450 de milioane de euro pentru demararea proiectului], dar că au revenit cu o oferta "mult mai corectă" care implică toate părţile implicate şi pe care reprezentanţii României ar fi apreciat-o.

Potrivit reprezentanţilor Rheinmetall, după undă verde din partea Consiliului Concurenţei pentru Romanian Military Vehicle Systems şi semnarea unui contract cu Guvernul României, firma germană ar avea nevoie de numai patru săptămâni pentru a demara lucrările propriu-zise la uzina de la Moreni.

Precizările oficialului Rheinmetall vin în contextul în care a apărut informaţia cum că proiectul AGILIS ar fi picat, iar americanii de la General Dynamics Land Systems au demarat discuţii cu reprezentanţii statului român pentru producţia unui alt tip de transportor la uzina mecanică Bucureşti.

„AGILIS e un proiect important pentru România, dar e şi foarte important pentru noi. E în top 5 proiecte pentru Rheinmetall", a explicat Heinzen.

Potrivit acestuia, transportorul AGILIS pe care nemţii vor să-l dezvolte şi să-l construiască la Moreni va avea atât din ADN-ul transportorului greu Boxer (aflat în dotarea armetelor germane şi olandeze), cât şi din tehnologia transpotorului dezvoltat de români până de curând la Moreni.

„Primul prototip e planificat să iasă pe poartă uzinei în 2020. E muncă multă şi complexă pentru dezvoltarea unui nou produs", a mai declarat oficialul. Potrivit acestuia AGILIS va fi unul dintre cele mai moderne transportoare din lume la momentul când va fi introdus şi va fi un produs gândit şi pentru export, nu doar pentru România.

Pentru compania germană transportorul AGILIS va ocupă un loc ce acum e liber în portofoliul de blindate, între transportorul uşor 6X6 Fox şi cel foarte greu 8X8 Boxer, au explicat reprezentanţii Rheinmetall.

Alte proiecte Rheinmetall în România? Noul TAB 4X4, vehicule blindate 4X4, camioane militare şi un tun de calibru 30 mm

Dincolo de proiectul transportorului 8X8 dezvoltat şi construit la Moreni, Rhenmetall are în vedere şi alte proiecte de blindate, iar până la finalul anului compania germană vrea să-şi deschidă un birou propriu în România.

„E mai uşor pentru noi să demarăm producţia la Moreni dacă avem şi alte proiecte mai mari sau mai mici în jurul proiectului principal care este transportorul 8X8", a explicat pentru HotNews.ro Dominik von Wolff Matternich, Head of Key Account Management România din partea Rheinmetall Group.

Potrivit reprezentantului Rheinmetall un alt proiect pe care grupul german îl are în vedere este realizarea unui transportor blindat şi amfibiu 4X4, de care România are nevoie în număr de circa 400 pentru a îşi înlocui vechile TAB-uri 4X4 din dotare.

Alte proiecte vizate de Rheinmetall sunt cele de vehicule 4X4. Un astfel de proiect este cel al celor peste 280 de vehicule blindate 4X4 cu platforma antitanc, licitaţie lansată anul trecut, dar anulată în luna iulie.

Pe lângă cele blindate, autorităţile din România au încercat încă de anul trecut să caute soluţii pentru dotarea mai multor tipuri de forţe cu noi vehicule 4X4 neblindate, iar grupul Rheinmetall susţine că e interesat şi de acest proiect.

Dincolo de aceste proiecte, reprezentanţii Rheinmetall spun că au în vedere şi participarea la recentă licitaţie de achiziţionare a 173 de camioane militare, iar miercuri au la Moreni o demonstraţie pentru reprezentanţii statului român cu un camion blindat 8X8.

Pe lângă de proiectele de vehicule, oficialii Rheinmetall mai spun că au în vedere localizarea în România şi producţia unei tun de calibru 30 de mm care ar urmă să fie echipat şi pe transportoarele AGILIS.

În luna iunie, Uzina Automecanică Moreni – din subordinea Ministerului Economiei – şi furnizorul german de tehnologie militară Rheinmetall au semnat actul constitutiv al societăţii mixte Romanian Military Vehicle Systems care va fabrică, vinde şi asigura mentenanţă transportorului blindat de trupe 8×8 (TBT 8×8) pentru armata română.

Site-ul Rumaniamilitary.ro publică în luna mai primele detalii ale proiectului AGILIS. Astfel, noul TBT 8×8 Agilis va fi construit în 7 variante/derivate (transportor blindat pentru trupe amfibiu şi neamfibiu, punct comandă mobil, platforma pentru aruncător de bombe calibrul 120mm, evacuare medicală, cercetare CBRN şi vehicul tehnic pentru evacuare-reparaţii), iar 80% din valoarea adăugată a producţiei ar urmă să fie realizată în România, doar motorul şi drive-lineul urmând să vină din import.

Logistică şi mentenanţă ar urmă să fie integrate 100% în România pentru întreagă durata de viaţă a transportorului până în 2055, iar drepturile de proprietate intelectuală asupra AGILIS 8X8 vor aparţine în proporţie de 100% Statului Român, prin Ministerul Economiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *