Finanţe

Proprietarii care nu-şi lucrează pământurile vor plăti amenzi

Dar şi cei care rămân în ţară şi sunt apţi de muncă spun că nu dispun de surse financiare pentru a-şi întreţine cum se cuvine terenurile pe care le au. Recent, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a propus modificarea Codului Funciar nr. 828 din 25 decembrie 1991, astfel încât cei care nu-şi lucrează pământurile să fie sancţionaţi cu amendă.

Potrivit Recensământului general agricol 2011, rezultate preliminare, suprafaţa agricolă utilizată în anul agricol 2009-2010 a fost de 1.941.400 ha. În acelaşi timp, suprafaţa agricolă abandonată constituie 246.900 ha, din care 60.600 ha, sau 24,5%, revin întreprinderilor şi 186.300 ha, sau 75,5% – persoanelor fizice.

Noul proiect de lege obligă deţinătorii de terenuri „să efectueze acţiuni tehnologice de igienizare a terenului, astfel încât să preîntâmpine înmulţirea şi răspândirea buruienilor, bolilor şi organismelor dăunătoare plantelor agricole”. Legea mai prevede că, anual, până pe 15 mai, autorităţile administraţiilor publice locale vor prezenta direcţiilor Agricultură şi Alimentaţie a Consiliilor raionale, municipale informaţia privind terenurile nelucrate din localitate.

Terenurile vor fi verificate de reprezentanţii Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură şi cei ai Inspectoratului General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer. Aceştia vor anunţa în scris deţinătorii de terenuri să ia măsuri pentru ca pământurile să fie igienizate în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii somaţiei. În caz contrar, ţăranul va fi sancţionat cu amendă de la 600 lei/ha pentru primul an agricol, 800 lei/ha pentru al doilea an agricol şi 1000 lei/ha începând cu al treilea an agricol consecutiv de contravenţie.

Potrivit autorilor proiectului, modificările Codului Funciar vor aduce beneficii: vor fi reduse suprafeţele de terenuri abandonate, nelucrate, va creşte producţia de cereale şi, respectiv, volumul exportului, se va reduce şomajul la sate etc. „Abandonarea terenurilor agricole este o problemă şi pentru deţinătorii pământurilor adiacente, pentru că terenurile nelucrate duc la înmulţirea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor. În ultimii ani, s-au înregistrat creşteri constante ale suprafeţelor de teren agricol nelucrat”, afirmă şefa Direcţiei îmbunătăţiri funciare şi fond funciar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Angela Dogotari. „Totodată, acest fenomen contribuie pe termen lung la creşterea vulnerabilităţii solului, reprezentând o sursă de răspândire a buruienilor şi creându-se condiţii de apariţie a focarelor de boli şi dăunători ai plantelor agricole”, a adăugat Angela Dogotari. Regulamentul urmează a fi întocmit după aprobarea proiectului.

„Amenzile ministerului vin în contradicţie cu dreptul la proprietate”

Viorel Chivriga, expert economic

Înăsprirea legislaţiei funciare nu va avea niciun efect pozitiv asupra scopurilor pe care şi le-a propus Ministerul Agriculturii. MAIA nu are capacitatea de a analiza cine şi cum prelucrează terenurile agricole – e o instituţie cu un număr limitat de angajaţi. În al doilea rând, în Constituţie se menţionează că proprietatea privată este protejată de stat. Nu cred că ministerul trebuie să sancţioneze agricultorii pe care nu i-a putut ajuta timp de 20 de ani. Unii ţărani s-au împroprietărit privatizând terenuri şi până acum nu au devenit gospodari. Prevederile menţionate trebuie să treacă şi testul corupţiei. Mă miră graba cu care se fac modificări la Codul Funciar. E adevărat că agricultorii care îşi prelucrează pământurile pătimesc din cauza terenurilor abandonate. Dar, mai există posibilitatea ca cineva să vrea să preseze agricultorii care nu-şi pot prelucra terenurile, pentru ca aceştia să-şi vândă proprietăţile la un preţ mic.

Anatolie Ignat, expert în marketing şi manager în agrobusiness

În timp ce terenurile reprezintă o proprietate privată, nimeni nu are dreptul să forţeze proprietarul să-l utilizeze într-un fel sau altul. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă ţăranul foloseşte solul în mod necorespunzător, fapt ce ar putea provoca daune pământurilor vecine. Anume pentru aceasta ar trebui prevăzute sancţiuni, dar nu pentru neprelucrarea terenurilor. Poate fi sancţionată cauzarea unor prejudicii concrete şi sesizabile.

Iurie Fală, Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”

Terenurile neprelucrate sunt abandonate din mai multe motive; proprietarul nu le-a lăsat de viaţă bună. Pe timpul sovietic exista un fel de plan de mărire a suprafeţei de terenuri, care ulterior au fost incluse în registrul de privatizare, chiar dacă erau lăsate în pârloagă. Există şi proprietari pensionaţi care nu au posibilitatea să prelucreze pământul. Totodată, statul garantează dreptul la proprietate. Măsurile de constrângere propuse de MAIA pot fi contestate în baza Constituţiei. Mă interesează cum va fi determinat gradul de neprelucrare a pământului: cine va hotărî dacă buruienele crescute sunt dorite sau nedorite.

Există terenuri starea cărora nu este determinată din 1992-1994. Nu este clar care este nivelul de degradare a acestor soluri. În România, de exemplu, este adoptată legea cu privire la renta viageră – ajutor din partea statului pentru pensionarii care nu-şi pot prelucra pământurilor. Dacă pensionarul dă terenul în arendă, câştigă 50 de euro pentru hectar. La noi tot există un asemenea proiect care urmează a fi examinat.

Poate sunt nobile intenţiile autorilor acestor modificări, dar vin în contradicţie cu dreptul la proprietate.

Prin teren nelucrat se înţelege orice suprafaţă de teren arabil, păşuni şi pajişti, culturi permanente cu destinaţie agricolă sau alte tipuri de terenuri neagricole din extravilan sau intravilan, deţinătorii cărora nu igienizează terenurile. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *