Actualitate

Proteste în Belarus împotriva ”integrării profunde” cu Rusia

Protestatarii au adoptat o rezoluție prin care se opun categoric „integrării profunde” cu Federația Rusă și au declarat ilegal orice acord pe care autoritățile din Belarus și Rusia le vor semna. „Toate acordurile, protocoalele secrete semnate de dictatorii Lukasenko și Putin și reprezentanții lor nu vor fi recunoscute de cetățenii din Belarus și nu li se vor supune”, spune rezoluția adoptata.

De asemenea, protestatarii au cerut comunității internaționale să nu recunoască acordurile dintre președinții Federației Ruse și Belarus și au solicitat impunerea de sancțiuni pentru semnarea lor. „Belarusii intenționează să redobandeasca drepturile și libertățile lor, inclusiv dreptul de a-și alege conducatorii. Poporul belarus are suficienta putere să-și apere independența”, se arată în rezoluția care a fost trimisa Ambasadei Rusiei din Minsk.
Negocierile dintre Vladimir Putin și Alexander Lukasenko au avut loc pe 7 decembrie la Sochi.

Întâlnirea dintre președinții rus și belarus a durat cinci ore și jumătate. Cei doi au refuzat sa faca declarații comune pentru presă la finalul discutiilor, dar au făcut schimb de cadouri. Potrivit Novaya Gazeta, președintele rus i-a oferit colegului său un samovar, iar în schimb a primit un cos cu dulciuri, brânzeturi și slănină.

Singurul oficial din partea Federației Ruse care a comentat rezultatele negocierilor a fost ministrul dezvoltării economice Maxim Oreșkin. Potrivit acestuia, negocierile ”au fost rodnice”, insa părțile mai au puncte de vedere divergente asupra unor capitole ale integrarii.

La rândul său, ambasadorul Belarusului în Rusia, Vladimir Semașko, a declarat că Minsk și Moscova au gasit soluții la problema compensării pierderilor Belarusului din cauza noii politici fiscale a Rusiei in industria petrolului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *