Timpul.md

Actualitate 25 Iulie 2020 | 07:49

Proteste în Ungaria. Oamenii apără libertatea presei, după ce și ultima publicație independentă a intrat sub controlul guvernului

Două treimi din redacția a ceea ce reprezintă ultima publicație independentă relevantă din Ungaria și-au dat demisia ca formă de protest pentru concedierea redactorului-șef. Index.hu, cea mai mare organizație media critică la adresa guvernului ungar, pare fi a sub asediu din partea puterii.

Redactorul-șef al site-ului, Szabolcs Dull, a fost îndepărtat din funcție la începutul acestei săptămâni. El a acuzat că independenţa instituției media este în pericol. Publicația este deținută printr-o organizație care a ajuns la începutul acestui an sub controlul unui om de afaceri cu simpatii pentru premierul Viktor Orban.

În urmă cu aproximativ o lună, Index.hu şi-a setat aşa-numitul „barometru de independenţă” la „ameninţat”, pentru a semnala încercări din exterior de a influenţa conţinutul editorial.

După discuții eșuate cu managementul, în care au cerut repunerea în funcție a redactorului-șef demis, 70 de jurnaliști au decis să renunțe, adică aproape toată echipa.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus