Actualitate

Protestele pasnice au degenerat in acte de violente

Un grup de tineri a organizat, ieri-dimineata, o conferinta de presa, in care au anuntat ca actiunea de protest, care a avut loc luni, a insemnat un doliu national, „pentru ca tinerilor, prin rezultatele alegerilor parlamentare, li s-a furat viitorul”. „Noi consideram ca toate rapoartele de monitorizare au fost incorecte”, a declarat Elena Zgardan.

De asemenea, ei au solicitat recalcularea voturilor si au cerut crearea unei largi coalitii dintre organizatiile non-guvernamentale si partidele politice, care sa nege rezultatele scrutinului de duminica. Totodata, Ghenadie Brega a subliniat ca actiunile vor continua, dar ca fiecare este responsabil pentru actiunile sale.

Astfel, la ora 10.00, in centrul Chisinaului a inceput protestul, transformat intr-o adevarata revolutie. O revolutie organizata pe internet, la care au venit peste 20 de mii de manifestanti.
Principalele institutii ale statului – presedintia si parlamentul – au fost devastate de miile de tineri. Acestia au aruncat cu oua, flori si sticle in sediul presedintiei, dupa care au trecut la pietre si la pavajul din fata institutiei. Pana la urma, ei au patruns in institutia prezidentiala, de unde au scos portretele lui Voronin. Totodata, cativa manifestanti au ajuns pe cladirea presedintiei, unde au arborat drapelele Romaniei si Uniunii Europene.
Si parlamentul a fost luat cu asalt, birourile de la primele etaje fiind, pur si simplu, distruse, iar lucrurile din interior – arse in fata legislativului. Intre cetateni si fortele de ordine s-au iscat altercatii. Politistii au recurs la bastoane de cauciuc si lemn (lucru interzis de Conventia Europeana) si au improscat cu jeturi cu apa. Tinerii, la randul lor, aruncau cu pietre.
Politia si carabinierii au atacat in repetate randuri, dar multimea era cuprinsa de agonie si ei degraba s-au dat batuti. Din pacate, in urma altercatiilor au fost mai multe victime.
Tensiunea scadea in apropierea Pietii Marii Adunari Nationale (PMAN), unde liderii din opozitie ii indemnau pe tineri sa renunte la violente, dar nu si la scopul lor – debarasarea de comunisti si declararea alegerilor repetate. Politicienii ii chemau pe toti sa se alature celor din PMAN, de unde urmau sa porneasca spre Radioteleviziunea publica. Intre timp, presedintia devenise „muzeu” – intra si iesea cine dorea. Tinerii scoteau sticle de coniac, documente din cabinetul lui Voronin si le aruncau peste fereastra. Din parlament erau scoase computere, scaune, cativa tineri au gasit si un jurnal de pornografie. Un camion cu care au fost adusi carabinierii a fost rasturnat si distrus. Lucrurile pareau sa iasa deja de sub control. In jurul orei 18.00 liderii de opozitie au avut o intalnire cu presedintele in exercitiu, V. Voronin, in cadrul unei sedinte extraordinare a guvernului. Cei ramasi in fata multimii, au facut apel la calm, mentionand ca „noi nu avem nevoie de sange. Putem obtine ceea ce dorim prin metode pasnice”.
Informatiile despre actiunea de la Chisinau ajungea cu greu in localitatile rurale, din cauza blocajului informational si telefonic. Cei prezenti in PMAN nu puteau face apeluri telefonice, iar televiziunea nationala transmitea concerte si filme documentare. Singura sursa viabila era internetul. Astfel, despre revolutia din Chisinau au relatat Euronews, agentia Reuters, presa din Romania, au fost plasate imagini video pe reteaua globala Youtube. Spre seara, din Cahul au venit opt autobuze cu oameni, care, impreuna cu protestatari din alte raioane, s-au alaturat tinerilor.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *