Timpul.md

Sănătate 10 Aprilie 2021 | 06:14

Putem trăi fără zahăr? Opinia nutriționistului

Epidemia mondială de obezitate, alimentele tot mai procesate și chiar falsificate, studiile contradictorii și adesea părtinitoare au transformat zahărul într-un soi de aliment-inamic, de care se feresc din ce în ce mai mulți oameni. Te invităm să afli și opinia nutriționistului, pentru a avea un tablou cu gust cât mai echilibrat. 

Ce este zahărul? 
Zahărul este un dizaharid concentrat, și anume zaharoza, care se extrage din plante precum trestia-de-zahăr sau sfecla-de-zahăr. Este o substanță naturală, originară din Orient, dar care a ajuns răspândită în Europa abia pe vremea cruciadelor. Deci, cu certitudine, se poate trăi fără zahăr. Referitor la produsul ca atare, nu există o cantitate maximă recomandată zilnic; în privința produselor zaharoase însă au existat în trecut unele recomandări ale forurilor medicale, dar s-a renunțat la ele, pentru că lumea a înțeles că valorile maxime erau de fapt recomandări… adică medicii ne sfătuiau să mâncăm o anume cantitate. Când, de fapt, se poate trăi perfect fără produse zaharoase.

Ce face zahărul în organism
Odată ajuns în tubul digestiv, zahărul se descompune în monozaharidele din care e formată molecula de zaharoză, respectiv în glucoză și fructoză, care iau calea obișnuită a digestiei acestor substanțe: cresc glicemia, solicită secreție de insulină și ajung în interiorul celulelor, unde sunt folosite ca surse de energie. Problema este că tot procesul este foarte rapid, lucru care este util doar în situația în care suntem antrenați într-o activitate fizică foarte intensă. Dacă nu utilizăm această sursă imediată de energie, glucoza și fructoza sunt stocate sub formă de lipide, ceea se înseamnă că un consum exagerat de zahăr duce la creștere în greutate, cu toate consecințele ei dezastruoase.

Zahăr alb, brun sau miere?
Chiar dacă există voci care spun că zahărul alb ar fi periculos din cauza procedeelor de rafinare și care ar putea lăsa reziduuri chimice în produsul final, medicul specialist în nutriție spune că este ceva fals: zahărul alb nu este cu nimic mai periculos față de zahărul brun. |n zahărul alb rămâne aproape exclusiv zaharoza, restul e eliminat. În zahărul mai puțin rafinat rămân urme din alte componente ale plantei. Dar compoziția este dominată tot de zaharoză, deci beneficiile pentru organism ale zahărului brun sunt practic inexistente.


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus