IT&C

Puterea hackerilor: un sfert sunt colaboratori FBI sau CIA

Potrivit unei investigaţii jurnalistice publicate de ziarul The Guardian, un sfert dintre hackerii din Statele Unite sunt informatori ai FBI şi ai Secret Service, oferind date despre persoanele care se ocupă de activităţi similare.

În multe cazuri, forumurile online unde se discută despre o serie de activităţi frauduloase sunt administrate de informatori ai FBI, care încearcă să depisteze persoane implicate în activităţi ilicite.

Potrivit expertului Eric Corley, editorul publicaţiei 2600, aproximativ 25 la sută dintre hackerii din Statele Unite sunt informatori ai autorităţilor federale. "Există zeci de hackeri care au fost turnaţi de persoane în care aveau încredere", confirmă John Young, editorul site-ului de profil Cryptome.

Cel mai reprezentativ exemplu al acestui fenomen este Adrian Lamo, un hacker care l-a depistat pe militarul Bradley Manning, suspectat că ar fi oferit mii de documente secrete site-ului WikiLeaks.

La acelaşi subiect, dar într-un alt context, în care Fondul Monetar Internaţional a impus restricţii Greciei referitor la programului acesteia de relansare financiară, care prevedea acordarea ajutorului în valoare de 110 miliarde de dolari promis de Uniunea Europeană şi FMI, hakeri din cadrul organizaţiei Anonymous Operations au facut un apel online pentru a bloca site-ul FMI.

Mesajul postat pe Twitter, utilizând ca subiect Operaţiunea Grecia, a făcut apel la abonaţi să consulte în masă site-ul FMI, pentru a provoca blocarea situ-lui. Organizaţia nu a precizat însă la ce oră ar uma să înceapă acest atac.

FMI a anunţat însă că este la curent cu acest atac şi a dat asigurări că a luat măsuri pentru a împiedica blocarea site-ului.

Printre ţintele precedente ale grupului de hackeri se află fostul Guvern egiptean, Guvernul italian, Iranul şi societăţi care au exclus site-ul WikiLeaks din serviciile lor, precum grupurile financiare Visa şi Mastercard.

În general, în cursul unui atac de negare a serviciului, un număr mare de calculatoare sunt programate să intre simultan pe un site de Internet, blocând serverele acestuia, încetinind accesul la site sau scoţându-l complet din funcţiune.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *