Timpul.md

Actualitate 14 Mai 2021 | 06:48

R. Moldova - stat eșuat! Doar trei kilometri din cei 80 ai șoselei de centură a municipiului Chișinău au fost reabilitați

Lucrările de reabilitare a drumului de centură M2 - Chișinău înregistrează un progres de peste 46%, anunţă Administraţia de Stat a Drumurilor, după vizita pe şantier a directorului general Interimar al ASD, Veaceslav Potop. În realitate, e vorba doar de un mic segment din cei circa 80 kilometri, cât ar urma să îi aibă şoseaua de centură.

Chiar ASD precizează, apoi, că e vorba de un segment de 6,5 kilometri de drum din şoseaua de centură, pe care se desfășoară lucrări de excavare, frezare a betonului asfaltic existent, construcție a fundației structurii rutiere și a unui podeț tubular.

Companiile trebuie să finalizeze lucrările în septembrie 2021

„Îmbunătățirea drumului de ocolire situat la circa 10 km vest de Chișinău are ca obiectiv reducerea fluxului de transport de mare tonaj care tranzitează în prezent intravilanul capitalei, reducerea ambuteiajelor, asigurarea circulației rutiere, dar și diminuarea poluării aerului din oraș", a comunicat Veaceslav Potop.

Proiectul
 prevede reabilitarea acestui segment din drumul de centură cu 4 benzi de circulație, reconstrucția sistemului rutier existent, instalarea a circa 90 de indicatoare rutiere, construcția a două intersecții cu sens giratoriu, reabilitarea a 5 podețe existente și construcția a 5 podețe noi.

Amintim că încă în anul 2014 Ministerul Transporturilor a anunțat că a elaborat două concepte pentru construcția șoselei de ocolire a municipiului Chișinău, care necesită o investiție de 200-220 de milioane de euro, iar lucrările urmau a fi lansate în 2015 și finalizate în 2017.

Unul din conceptele elaborate prevedea construcția unui drum cu patru benzi de circulație, cu o lungime de 82 kilometri și un cost de 220 de milioane de euro, iar cea de-a doua variantă – un traseu mai scurt, cu lungimea de 62 kilometri și un cost de 200 de milioane de euro.

Conform conceptului, centura este divizată în șase sectoare, trei dintre care pe partea de sud-est a Chișinăului au fost incluse în planul de finanțare pentru 2015-2017, în cadrul programului de reabilitare a drumurilor naționale. Până la mijlocul anului 2017 fusese efectuate doar 3% din lucrări, doar la un singur segment, iar acum s-a ajuns la 46% din 6,5 kilometri, adică doar circa trei kilometri.

mai multe detalii pe mold-street

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus