Actualitate

R. Moldova ar putea deveni independentă energetic

Republica Moldova a fost privată, din nefericire, de o asemenea facilitate, iar în scurta perioadă de la independență încoace a fost practic o prizonieră energetică.

În ultimul timp i se deschid însă noi perspective odată cu așteptata lansare a gazoductului Ungheni-Chișinău și a interconectării electrice cu România. Dar și o mai mare oportunitate i se oferă prin posibilitatea dobândirii propriilor resurse energetice, care vor fi mai ieftine pe de o parte, iar pe de alta, sau chiar în primul rând, o vor face total independentă de vecinii săi mai bogați și, de ce nu, ar putea deveni chiar o țară exportatoare.

Pentru a vedea dacă există sau nu hidrocarburi în Republica Moldova este nevoie de teste complexe și lucrări de prospecțiune care se ridică la sute de milioane de dolari, bani pe care bugetul țării nu-i are. Acordul recent semnat cu compania americană ”Frontera Resources” este în măsură să rezolve această problemă și să ofere alte beneficii și oportunități pentru statul nostru – locuri de muncă, venituri la buget, o economie mai atractivă pentru investitorii străini dar și un sprijin mai mare din partea Statelor Unite ale Americii.

Hidrocarburi în R. Moldova?

Încă la mijlocul secolului trecut administrația sovietică a efectuat prospecțiuni geologice pe teritoriul Republicii Moldova (RSSM pe atunci), în partea sa de Sud-Vest. Care au fost rezultatele pe care le-au obținut specialiștii nu se cunoaște cu exactitate, deoarece toate documentele au fost arhivate la Moscova. Pe atunci se spunea că lucrările au fost încetate din lipsa perspectivei de a identifica resurse semnificative de țiței și gaze. Însă depinde ce se avea în vedere atunci sub termenul de ”resurse semnificative”. Sigur că ele ar putea să fi fost nesemnificative pentru economia URSS, dar ar putea fi mai mult decât destule pentru o țară mică precum Republica Moldova. Dar, există și opinia că Moscova pur și simplu nu a vrut să anunțe deschis ce a descoperit, așa cum a făcut și în Georgia, spre exemplu, pentru a nu le permite ”republicilor surori” să ceară prea multe drepturi sau facilități.

De unde până unde Frontera Resources?

La 3 martie Guvernul a semnat Declaraţia de colaborare cu „Frontera Resources International” privind explorarea hidrocarburilor în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldova. Evenimentul a fost comentat diferit în presa de la Chișinău, iar unii jurnaliști s-au mirat de ”secretomania” cu care a fost tratat acest subiect de autorități. Totuși, despre acest lucru se vorbește câțiva ani, iar autoritățile au asigurat o mare transparență acestui proces. De fapt, Frontera a venit în Republica Moldova cu mai mulți ani în urmă, încă pe timpul Guvernului Filat, dar din motive neclare discuțiile nu au evoluat.

Unii foști apropiați ai fostului premier vorbesc despre anumite ”solicitări financiare”, așa cum au existat și în cazul lui Ilan Șor, dar aceste zvonuri nu sunt confirmate. Cert este că după demiterea și a ultimului Guvern condus de PLDM, în octombrie 2015, compania i-a transmis Ministerului Economiei și Comerțului o scrisoare de intenție, iar ulterior Ministerul Mediului a demarat tenderul internațional în vederea concesionării. La 20 iulie 2016 a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 895 cu privire la concesionarea lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare; La 30 decembrie 2016 a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 1439 cu privire la transmiterea dreptului de desfășurare a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare către Frontera Resources International LLC, ca urmare a unui tender internațional organizat în conformitate cu cerințele legale; La 2 ianuarie 2017, Ministerul Mediului al Republicii Moldova şi Frontera Resources au încheiat Contractul privind concesiunea lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare; Iar la 3 martie a fost semnată Declarația comună.

Cu ce se mănâncă Frontera Resources?

Frontera Resources Corporation este o companie internaţională independentă, cu sediul în Houston, Texas, S.U.A., specializată în explorarea şi exploatarea resurselor de petrol şi gaze, strategia căreia presupune identificarea oportunităților şi desfăşurarea activităţii pe piețele din ţările în curs de dezvoltare din Europa de Est în regiunea Mării Negre.

Frontera Resources este o companie internațională listată la bursa din Londra din domeniul petrolului și al gazelor naturale, înființată în anul 1996, cu sediul de bază în SUA. Compania a fost creată cu scopul de a căuta oportunități în bazine cunoscute de hidrocarburi deţinătoare de petrol și gaze naturale din întreaga lume. Iar ”ținta” companiei au fost țările din Bazinul Mării Negre, cu un accent prioritar pe operațiunile sale din Georgia, totodată face progrese în exploatarea activelor sale în Asia Centrală.

În prezent, Compania își focusează activitatea aproape exclusiv în regiunea Bazinului Kura, situat între Marea Caspică și Marea Neagră pe teritoriul Azerbaidjanului și al Georgiei. În Georgia activitatea curentă a companiei ține de explorarea și dezvoltarea unei largi arii geografice. Compania a investit deja circa 172 de milioane dolari SUA în cercetare și operare. Aceste investiții au fost utilizate pentru efectuarea unor studii, lucrări geologice și programe operaționale, având drept rezultat identificarea a două regiuni geologice în cadrul blocului, care conțin potențial semnificativ de rezerve de hidrocarburi, pe care Compania intenționează să le valorifice prin producerea comercială.

La sfârșitul anului 2015 compania anunța că în Georgia au fost identificate rezerve de gaze disponibile la cel puțin 3,8 trilioane metri cubi de gaz.

Este de menționat că la scurt timp după aceasta, în unele mass-media internațională au fost publicate câteva articole negative despre Frontera Resources, însă, după câte se pare, acestea au fost scrise la comanda rușilor care sunt deranjați de activitatea companiei în regiunile pe care ei le consideră drept sfera lor de interes – Georgia, Azerbaidjan, Ucraina, iar mai nou și Republica Moldova. Astfel, Moscova riscă nu doar să piardă zeci de milioane de consumatori, dar și influența asupra acestor state.

Ce caută în Republica Moldova?

Așa cum menționam mai sus, posibilitatea existenței unor rezerve de hidrocarburi pe teritoriul Republicii Moldova a fost examinată încă în perioada sovietică. Care au fost rezultatele prospecțiunilor nu se cunoaște cu exactitate. Însă studiile efectuate pe parcursul ultimilor ani atât de specialiştii locali cât şi cei din statele vecine (Ucraina, România) susţin că ţara noastră ar putea dispune de zăcăminte importante de hidrocarburi. Se sugerează că aceste zăcăminte ar fi la suprafață, iar posibilitatea de a găsi rezerve mai mari sporește dacă forările se vor face la adâncimi mai mari, la 4.000-5.000 de metri.

Din cauza resurselor financiare modeste aflate în gestiunea Ministerului Mediului, care asigură elaborarea programelor de stat de cercetare geologică a subsolului, în scopul extinderii bazei de materie primă minerală a ţării, asigurarea realizării acestora rămâne doar la nivel teoretic. Investiţiile necesare în vederea efectuării lucrărilor de cercetări (prospecţiuni) geologice şi stabilirea exactă atât a prezenţei dar şi a cantităţilor de zăcăminte de hidrocarburi, se ridică la sume enorme şi sunt accesibile doar corporaţiilor globale specializate în acest domeniu.

Volumul investițiilor necesare pentru realizarea proiectului depind în mare măsură de volumul resurselor naturale disponibile. Deoarece la momentul actual nu este posibilă identificarea exactă a resurselor minerale de hidrocarburi disponibile, însă în dependență de volumul resurselor minerale depistate, investiția în exploatarea lor poate varia între 100-300 milioane USD și vor fi asigurate în întregime de către partenerul privat.

Etapa iniţială de realizare a proiectului trebuie să înceapă cu executarea activităţilor ample de explorare şi efectuarea studiilor generale, orientate spre analizarea, interpretarea şi re-interpretarea datelor din operațiunile anterioare, efectuarea de studii geologice şi geofizice moderne, achiziţionarea, procesarea, interpretarea şi re-interpretarea datelor seismice noi obţinute din sondele existente şi din sondele nou forate, etc.

Beneficii și oportunități

Astfel, vorbim de sute de milioane de dolari investiții în Republica Moldova, în funcție de volumul de resurse minerale de hidrocarburi identificate în sectoarele miniere care vor fi oferite în scopurile concesiunii. De asemenea, în caz de succes, concesiunea va asigura alimentarea cu petrol şi gaze naturale a țării, care va consolida securitatea energetică a Republicii Moldova și, suplimentar, există posibilitatea ca Republica Moldova să devină un exportator de petrol şi gaze, fapt ce implică venituri semnificative la bugetul de stat și ameliorarea balanței de importuri – exporturi care, la rândul său, se va solda cu un impact pozitiv asupra evoluției economice a țării. Totodată, redevența primită de stat, în dependență de resursele naturale identificate urmează a fi stabilită, este cert însă că va fi de ordinul milioane de dolari.

Pe lângă aceste beneficii, prin investiția Frontera în Moldova reușim și obținem și un șir întreg de alte beneficii și oportunități: dăm un semnal clar ca Moldova este favorabilă investițiilor pentru investiții, inclusiv datorită reformelor guvernului Filip, de la debirocratizare la combaterea corupției; dăm un semnal puternic ca americanii și investițiile lor sunt binevenite în Moldova, iar asta va contribui la fortificarea relațiilor cu Washingtonul în special și cu Vestul in general. Iar acest lucru a fost menționat deja de ambasadorul SUA la Chișinău James Pettit, la ceremonia de semnare a Declarației comune: ”Sunt bucuros să sărbătorim această realizare. Este un proiect care doar începe, dar va dura destul de mult timp. Toate riscurile acestui proiect le comportă doar compania.

Sunt foarte bucuros că cu acest proiect noi vedem că atmosfera pentru administrarea afacerilor în Republica Moldova s-a îmbunătățit destul de mult. Este o realizare semnificativă. Sper că acest proiect va ajuta la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova. Sunt foarte mândru că Guvernul a decis ca o companie americană să realizeze acest proiect și cred că este doar începutul pentru investițiile nu doar americane, dar, în general străine în Republica Moldova”, a declarat diplomatul american.

Deci, prin acest contract, Republica Moldova își asigură și sprijinul SUA, care și până acum ne-au ajutat cu asistență financiară, în realizarea reformelor, geopolitic, etc. Cu cât avem mai multe interese americane la noi în țară, inclusiv economice, cu atât Moldova va primi mai mulți bani, vor fi mai multe investiții și locuri de muncă. În plus, Republica Moldova va beneficia și de un grad sporit de securitate, întrucât Washingtonul va fi interesat să protejeze Republica Moldova și, respectiv, investițiile americane în țara noastră.

Proiectul Frontera, alături de cele de interconectare energetică cu România și, deci, cu UE, sunt doua piese geopolitice cheie, care ne vor ajuta să fim mai independenți energetic, să avem prețuri mai mici la hidrocarburi ceea ce este în mod direct în beneficiul fiecărui consumator, dar și al economiei în întregime, deoarece și produsele moldovenești vor fi astfel mai ieftine, deci mai competitive, cea ce va permite creșterea exporturilor.

Sursa: moldova.org 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *