Politică

R. Moldova risca să fie sancţionată, dacă ANRE nu aproba noile tarife

Astfel, secretariatul Comunității Energetice a postat pe pagina sa oficială o notă informativă în care salută deciziile Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din 18 iulie curent privind ajustarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale livrate consumatorilor finali şi stabilirea tarifelor pentru serviciile de distribuție a acestor resurse energetice.

Potrivit sursei citate, actuala ajustare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali a fost necesară pentru a evita o posibila criză energetică, care s-a intensificat odată cu deprecierea leului moldovenesc. Vice-directorul Secretariatului Comunității Energetice, Dirk Buschle, a declarat că „decizia ANRE constituie e precondiție necesară pentru stabilizarea sectorului energetic din Republica Moldova, dar ea trebuie continuată, făcându-se mai mulți pași și reforme fundamentale”.

În comunicat se mai arată că aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice va înlătura cazul de nerespectare de către Republica Moldova a obligaţiilor sale prevăzute de Directiva 2009/72/EC cu privire la normele comune pentru piața internă de energie electrică.

În luna mai 2015, Secretariatul Comunității Energetice a expediat ANRE o scrisoare deschisă, în care a anunţat că va iniția o procedură preliminară de sancţionare în legătura cu nerespectarea adoptării tarifelor de distribuție aplicabile pentru toți consumatorii eligibili, inclusiv pentru furnizori.

Scopul acestei scrisori a fost de a oferi Republicii Moldova posibilitatea de a reacționa, în termen de două luni, la cazul de nerespectare a legislației Comunității Energetice.

Reamintim că la 18 iulie Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tarife mai mari pentru consumatorii casnici deserviți de companiile de stat RED Nord, RED Nord-Vest şi de RED-urile companiei Gas Natura Fenosa.

Respectiv, pentru RED Nord scumpirea e de 30%, Nord-Vest – 34%, iar RED Fenosa – 37 procente. Cât priveşte gazul natural, Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat un tarif mediu mai mare cu 15,4%.

sursa: moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *