Actualitate

Rafuiala cu nationalistii din universitati

Modul in care Ministerul Educatiei si Tineretului a organizat anul acesta Olimpiada republicana scolara la istorie a provocat protestul Asociatiei Istoricilor din Moldova. Daca, in anii precedenti, ca evaluatori la olimpiadele scolare, impreuna cu profesorii din scoli, participau in mod obligatoriu si cadrele universitare de la facultatile de profil, in 2009 ei au fost exclusi din comisia de evaluare a lucrarilor elevilor. 

„In aceasta situatie, profesorii de la universitati, care au sarcina de a pregati cadrele pedagogice pentru scolile de toate nivelurile si de a elabora manuale pentru elevi, n-au avut posibilitatea de a participa nici la etapa de elaborare a subiectelor pentru olimpiada, nici la desfasurarea olimpiadei, nici la evaluarea finala a lucrarilor, fiind astfel pusi in fata faptului implinit”, a mentionat Sergiu Mustata, presedintele Asociatiei Istoricilor din Moldova.
Asociatia aduce critici dure Ministerului Educatiei in legatura cu „numirea in functia de inspector la istorie a unui nespecialist”, din care cauza n-a fost organizata nicio intrunire metodica cu invatatorii de istorie, iar Olimpiada la istorie a fost prost organizata.
 „Cerem sa se renunte la actiunile care interzic elevilor studierea istoriei noastre nationale, care marginalizeaza profesorii din universitati, inclusiv autorii de manuale, de la traditia institutionalizata de decenii – olimpiada republicana de istorie. Activitatile respective sunt, de fapt, o revenire la practicile regimului totalitar sovietic”, a afirmat Sergiu Musteata. Nicolae Chicus, decanul Facultatii de Istorie de la Universitatea „Ion Creanga”, a fost mai bine de zece ani presedintele Comitetului olimpic la istorie. El considera ca olimpiada republicana la aceasta disciplina trebuie sa fie nu doar evoluata, dar si dirijata de cadrele didactice universitare. „In cazul bacalaureatului, cand se apreciaza cunostintele elevilor, trebuie sa ia parte doar profesori preuniversitari, iar la olimpiada, unde se promoveaza excelenta, e cazul sa fie cel putin unu la unu, si cadre din institutiile superioare de invatamant”.
 

Solicitata de TIMPUL, Vasilita Iluta, sefa Directiei educatie prescolara si invatamant general a Ministerului Educatiei, a declarat ca invinuirile Asociatiei Istoricilor sunt nefondate: „Din Comisia de evaluare, la Olimpiada republicana de istorie au facut parte doi profesori universitari – Nina Petrovschi, conf. univ., de la Universitatea „Ion Creanga”, presedintele comisiei, Ludmila Tihonov, dr. conf. de la ULIM, si 11 profesori cu grad didactic superior. Tot ei au participat si la elaborarea subiectelor pentru olimpiada, dupa cum prevede curriculumul din 2006 pentru clasele IX-XII. A fost micsorata componenta comisiei si din motive financiare”.
 

„Da, Elena Rusu, responsabila de aria curriculara, nu este istoric, dar functia ei are referinta la toate disciplinele socio-umanistice”, a mai spus Iluta. Mentionam ca Asociatia Istoricilor reprezinta majoritatea istoricilor, inclusiv profesorii de istorie din gimnazii si licee, si are misiunea de a apara interesele lor profesionale.
Pe de alta parte, ca reactie la practica Ministerului Educatiei, mai multi profesori din capitala ne-au spus ca Vladimir Voronin a declarat razboi cadrelor didactice universitare, asa cum a promis – se rafuieste cu „nationalistii din universitati”, prin izolare de restul corpului didactic. „Azi scot profesorii universitari din comisii, iar maine vor incerca sa puna in locul lor persoane obediente cauzei PCRM”, sustin cadrele didactice.

Autor: Angelina Olaru
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *