Externe

Raport categoric al Departamentului de Stat al SUA

Guvernul moldovean a incercat sa influenteze presa, sa intimideze jurnalistii si a restrictionat dreptul la reuniune, iar situatia drepturilor omului in Transnistria este si mai rea, potrivit unui raport al Biroului pentru Democratie, Drepturile Omului si Munca din cadrul Departamentului de Stat.

Documentul subliniaza ca, in lunile dinainte de alegerile parlamentare din aprilie 2009, Guvernul a restrictionat accesul partidelor de opozitie in mass-media, care este fie controlata de stat, fie afiliata, si a instituit masuri care au obstructionat opozitia, societatea civila si presa. Toate ramurile Guvernului sunt influentate profund de Presedintie, iar unele grupuri religioase nu au putut sa se inregistreze oficial.
 

Desi autoritatile au respectat, in mare parte, drepturile omului, au existat informatii potrivit carora fortele de ordine au batut persoane arestate, iar conditiile de detentie au ramas neadecvate. In ceea ce priveste coruptia, raportul afirma ca acest fenomen poate fi constatat in sistemul judiciar si in politie. De asemenea, au existat cazuri de detentii arbitrare si de perchezitii ilegale.
 

Printre alte probleme se numara violenta domestica, discriminarea femeilor si copiilor, traficul cu fete si femei pentru exploatare sexuala si traficul cu barbati pentru exploatare prin munca, discriminarea romilor, limitarea drepturilor muncitorilor si exploatarea copiilor. Situatia drepturilor omului este mai proasta in Transnistria decat in restul tarii, arata raportul. Autoritatile au impus unele restrictii asupra dreptului locuitorilor din aceasta regiune separatista de a-si schimba liber guvernul, precum si asupra dreptului de a vota in alegerile nationale.

Transnistrenii au votat la alegerile organizate in 2005 si 2006 din aceasta regiune, dar nu au putut sa isi depuna candidatura liber, iar autoritatile au impiedicat presa sa transmita liber informatii despre candidati sau teme electorale.Tortura, arestarile si detentiile arbitrare reprezinta in continuare o problema, in timp ce conditiile din inchisori sunt in continuare dure.
Autoritatile transnistrene hartuiesc presa independenta, liderii partidelor de opozitie si ONG-urile, restrictioneaza dreptul la asociere, libertatea de miscare si cea religioasa. De asemenea, vorbitorii de limba romana sunt discriminati, conchide raportul.
 

Dupa NewsIn

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *