Perspective

Raport: portalul date.gov.md este puţin atractiv pentru jurnalişti

 Potrivit autorului raportului privind cele mai deschise instituţii publice, Dumitru Lazur, acest portal trebuie îmbunătăţit pentru a fi folosi ca sursă reală de informaţii. Raportul a fost lansat de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Autorul a subliniat că la capitolul utilitatea datelor publice, comparativ cu luna mai 2013, a crescut semnificativ procentajul celor care consideră că datele sunt utile de la 47% la 71%, şi numărul respondenţilor care cred că seturile de date a scăzut de două ori. În plus, niciun jurnalist sau reprezentant al societăţii civile nu consideră că seturile de date ar fi inutile, pe când în mai 2013 – 3% din respondenţi le credeau inutile.

Au răspuns la chestionar 40 de jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile. 47% dintre aceştia au spus că au utilizat cel puţin o dată portalul. Comparativ cu evaluarea precedentă, procentajul celor care folosesc informaţia de pe date.gov.md în activitatea lor a crescut de la 28% la 47%.
Similar perioadei precedente de monitorizare, unele ministere şi instituţii de stat sau publice nu se implică deloc sau doar ocazional în deschiderea datelor cu caracter public pe portalul date.gov.md. O altă problemă este imposibilitatea de a sorta seturile de date, în funcţie de domeniul de activitate al instituţiei sau de an. Lipsesc datele sistematizate pe anii trecuţi. Unele seturi de date nu sunt complete şi nu există un format unic de publicare a datelor.

Timpul.md via IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *