Timpul.md

Actualitate 8 Octombrie 2015 | 13:58

RAPORT SRI: Riscurile teroriste la nivel naţional şi-au păstrat cauzalitatea externă

În plan extern, creşterea incisivităţii Rusiei în consolidarea propriei influenţe în vecinătatea estică a Europei a amplificat climatul regional de instabilitate şi insecuritate, iar în plan intern nivelul încă ridicat al corupţiei a favorizat persistenţa unor vulnerabilităţi semnificative în dinamică generală a societăţii şi a sistemului instituţional, se arată în raportul de activitate al SRI pe anul 2014, depus la Birourile permanente ale Parlamentului.

"Evoluţiile globale şi regionale înregistrate în 2014 au menţinut România într-o zona de interferenţă a intereselor principalilor actori geopolitici, creşterea incisivităţii Rusiei în consolidarea propriei influenţe în vecinătatea estică a Europei şi contracararea vectorului euroatlantic în zona, amplificând climatul regional de instabilitate şi insecuritate în plan politic, economic şi militar. (...) În plan intern, menţinerea unor deficienţe sistemice în multiple domenii, pe fondul unui nivel încă ridicat al corupţiei au favorizat persistenţa unor vulnerabilităţi semnificative în dinamică generală a societăţii şi a sistemului instituţional. (...) Riscurile teroriste la nivel naţional şi-au păstrat cauzalitatea externă fiind conexate cu prelungirea instabilităţii în nordul Africii şi accentuarea violenţelor în regiunea Siria- Irak", precizează raportul de activitate al SRI.

Potrivit documentului, proliferarea actelor de corupţie s-au manifestat predilect în administraţia publică, activităţile abuzive/ilegale ale unor decidenţi locali în beneficiul personal ori de grup au fost potenţate de conexiunile cu exponenţi ai mediilor interlope.

"Grupări de criminalitate organizată au reuşit penetrarea instituţiilor publice la nivel înalt, funcţionari publici sau demnitari fiind semnalati că membri ori chiar coordonatori ai unor reţele de criminalitate organizată", se mai arată în raport.

Sursă citată mai menţionează că SRI a transmis beneficiarilor legali în plan central 5.373 de informări, dar a trimis informări şi organelor de aplicare a legii, dintre care 1.229 Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În acest context merită menţionat că mare parte dintre comunicatele DNA conţin şi informaţia că "în cauza, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii".

În ce priveşte atacurile cibernetice, SRI a indentificat, investigat şi contracarat 13 astfel de atacuri atribuite cel mai probabil unor entităţi statale care au vizat infrastructuri informatice aparţinând unor instituţii publice sau entităţi private din România şi state partenere sau aliate.

sursa: hotnews.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus