Ultima oră

Reduceri de 15% la plata impozitului pe imobil

Ludmila Gropa, inspector fiscal superior la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, a specificat că subiecţi ai impunerii, potrivit articolului 277 al Codului Fiscal, sunt: proprietarii bunurilor imobiliare de pe teritoriul Republicii Moldova; deţinătorii drepturilor patrimoniale, adică drepturi de posesie, de gestiune sau de folosinţă asupra bunurilor imobiliare aflate în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ teritoriale; arendaşii, care arendează un bun imobiliar agricol, proprietate privată, dacă contractul de arendă nu prevede altfel; arendaşii sau locatarii bunurilor imobiliare ale autorităţilor publice şi ale instituţiilor finanţate de la bugetele de toate nivelurile, transmise în arendă sau locaţiune.

Cotele de impozitare sunt stabilite de către autorităţile publice locale, în limita valorii minime de 0,05% şi celei maxime de 0,3% din valoarea acestor bunuri. În bugetul acestor autorităţi şi se transfera acest impozit. În municipiul Chişinău, în anul curent, pentru bunurile imobiliare cu destinaţie locativă, precum ar fi apartamentele, casele de locuit individuale, terenurile aferente acestor bunuri – cota de impozitare stabilită la aprobarea bugetului municipal a fost de 0,1% din baza impozabilă a bunurilor imobiliare din valoarea estimată de subdiviziunile „Cadastru”. Pentru garaje şi terenurile pe care acestea sunt amplasate, loturile întovărăşirilor pomicole cu sau fără construcţii – cota va fi 0,1%. Aceeaşi cotă şi pentru terenurile agricole cu construcţii pe ele. Cota aplicată pentru bunurile imobiliare cu altă destinaţie decât cea locativă (se are în vedere apartamentele şi casele locative care aparţin persoanelor fizice, neevaluate de către Cadastru) va fi de 0,3% din costul bunurilor respective.

Referindu-s la înlesnirile de care beneficiază persoanele fizice la plata impozitului pentru bunurile imobiliare, Ludmila Gropa a precizat că acestea se acordă doar pentru apartamente şi casele de locuit. Astfel, de scutirea de plata impozitului pentru bunurile imobile cu destinaţie locativă beneficiază: persoanele cu vârsta pensionară, invalizii de gradul I şi II, invalizii din copilărie, invalizii de gradul III, participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţii Moldovei, participanţii la luptele din Afganistan, cei ai lichidării consecinţelor avariei de la Cernobâl, precum şi persoanele supuse represiunilor politice şi ulterior reabilitate. De asemenea, familiile participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţi teritoriale şi independenţei ţării, familiile militarilor căzuţi în luptele din Afganistan, ale persoanelor decedate în urma unor boli cauzate de participarea la lichidare consecinţelor avariei de la Cernobâl şi familiile care au copii invalizi până la vârsta de 18 ani şi care au la întreţinere persoane cu dizabilităţi.

Scutirea se acordă numai în limita valorii impozitului din suma de 380 de mii de lei, dacă persoana este din municipiul Chişinău. Dacă este din municipiul Bălţi, această scutire se aplică numai pentru impozitul calculat din 156 de mii de lei. Pentru restul valorii locuinţei se achită impozit. Suma pentru care nu se calculează impozitul pe bunurile imobiliare cu destinaţie locativă este stabilită de consiliile locale pentru fiecare localitate în parte.

Impozitul pentru persoanele fizice şi pentru gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi perfectarea avizelor de plată se face de către serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriilor. Avizele de plată se înmânează până la 15 iunie. În caz că persoana fizică nu a primit avizul de plată, din diferite motive, este necesar să se adreseze subdiviziunilor teritoriale fiscale în raza căruia se află bunul imobiliar, a precizat Ludmila Gropa.

Impozitul pe bunurile imobiliare poate fi achitat şi în părţi egale, nu mai târziu de 15 august şi, respectiv, 15 octombrie. Dar, în acest caz, nu se va mai acorda reducerea de 15%. 

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *