Timpul Liber

Reguli de amenajare pentru o grădină în stil franţuzesc

Ordinea şi simetria sunt cele două principii estetice pe care trebuie să le respecţi cu sfinţenie. Dacă vrei ca grădina ta să arate ca o bijuterie arhitectonică, nu lăsa nimic la voia întâmplării, urmează tiparele geometrice, fă măsurători atente şi nu te abate de la reguli. Frumuseţea grădinii franceze este dată tocmai de aceste particularităţi: plante aranjate în forme geometrice, arbori şi arbuşti tunşi impecabil, alei îngrijite şi aerisite, fântâni arteziene şi alte elemente decorative care oferă un rezultat spectaculos.

Plantele dintr-o grădină franceză trebuie dispuse în linii drepte, cercuri, romburi sau alte forme geometrice bine definite. Aranjamentele florale vor asigura echilibrul vizual printr-o simetrie perfectă, creând un peisaj proporţionat armonios. Poţi realiza un covor din flori mici precum panseluţe sau un aranjament impozant din crini sau trandafiri.

Alege trandafirul de peisaj Liane Foly Meijecycka, dedicat marelui artist căruia îi poartă şi numele. Acest trandafir are o înflorire aproape continuă, din luna mai până la îngheţ. Florile galbene cu aproximativ 9 petale sunt distribuite armonios pe toată suprafaţa plantei, care atinge înălţimi cuprinse între 40 şi 80 cm.

Dacă preferi un trandafir cu flori mari, poţi opta pentru Românce, o plantă puternică şi sănătoasă, care produce flori superbe de un roz pal. Forma alungită, eleganța bobocilor şi parfumul fermecător îl vor transforma cu siguranţă într-un punct de atracţie al grădinii tale. Trandafirul este rezistent la boli şi dăunători, înflorind repetat din luna mai până toamna târziu. Romantic, suav şi sofisticat, este perfect pentru ansambluri florale spectaculoase.

Copacii şi gardul viu modelaţi în forme geometrice impecabile reprezintă un element important în grădina franceză. Dacă dispui de suficient spaţiu, poţi crea un labirint delimitat cu pavaj, pietriş, borduri din piatră sau alte elemente decorative. Cele mai potrivite specii sunt bradul, tuia, carpenul şi pinul. Terenul trebuie netezit, deoarece grădina franceză este caracterizată prin zone drepte şi întinse, mizând pe un aspect ordonat. De altfel, proiectarea, studiul atent al terenului şi precizia în măsurători sunt esenţiale în amenajare.

Apa care animă spaţiul verde nu poate lipsi dintr-o grădină franţuzească. Poziţionează central o fântână arteziană sau un bazin cu jocuri de apă, care vor captiva atenţia şi vor imprima un aer vesel şi dinamic. Elementele de decor din pietre, coloanele sau sculpturile pot completa minunat peisajul, fiind caracteristici definitorii pentru grădina franceză. Pentru un aspect autentic, inserează şi câteva obiecte metalice cum ar fi o băncuţă din fier forjat sau o stropitoare veche.

Casamea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *