Actualitate

Reînviem sărbătorile de iarnă în „Satul de Crăciun”

Iar pentru o bună parte din ei este trist să trăiască în propria țară”. Cu aceste gânduri Nicolae Avram, președintele Centrului Cultural „Vatra”, a gândit și deschis Centrul Etno-Cultural „Vatra”, unde în curând va avea loc un festival de suflet „Satul de Crăciun”.

Astfel, în perioada 1 decembrie – 8 ianuarie, atât cetățenii Moldovei, cât și turiștii vor avea ocazia să-și amintească, să cunoască cele mai frumoase și autentice tradiții și obiceiuri ale națiunii noastre – cele de iarnă. Mai mult, „Satul de Crăciun” este un proiect cultural ce-și propune să sensibilizeze diaspora, să oprească treptat migrația în masă a localnicilor și să reunească familii în jurul celor mai frumoase sărbători.

În cadrul acestui festival organizatorii își propun să imite cu exactitate Ieslea Naşterii lui Iisus Hristos din Betleem. „Tradițiile noastre s-au teatralizat, au devenit un instrument comercial. Prin evenimentele noastre dorim să ajungem la autenticitatea care era odată. Înainte colindătorii trăiau această colindă și fără să cunoască originile ei, copiii o trăiau și așteptau cu mare nerăbdare sărbătorile de Crăciun”, explică Nicolae Avram. Astfel, pe perioada festivalului, Centrul Etno-Cultural „Vatra” va găzdui spectacole de colinde și urături, concerte de muzică folclorică, expoziții de artizanat, târguri de cadouri, iar copiii alături de părinți vor putea chiar să se plimbe cu sania trasă de cai. Mai mult, vizitatorii vor redescoperi obiceiurile noastre naționale precum „Sorcova”, „Pluguşorul”, „Malanca”, „Ursul”, „Capra”, „Mascaţii”, „Steaua” și altele.

De-a lungul relativ scurtei sale activități, echipa Vatra, în frunte cu Nicolae Avram, a reușit să câștige suportul și admirația nu doar a vizitatorilor, cât și a autorităților și artiștilor. Bunăoară, cântărețul de operă, distinsul tenor, Mihail Munteanu mulțumește echipei pentru faptul că va reînvia frumoasele tradiții de iarnă. „Ce este mai frumos pentru noi decât sărbătorile de Crăciun și de Paști? Țin minte, când eram mici, cum ne pregăteam să mergem cu „Steaua”… Acele sărbători în mare parte s-au uitat. Totuși, de Crăciun toți vin acasă, vin la părinți și sper că și cei plecați din țară se vor reține mai mult și vor vizita „Satul de Crăciun”, spune Mihail Munteanu.

Așadar, la fel cum Nicolae Avram își amintește cu drag de serile dinaintea Crăciunului, când mama sa pregătea mâncare și aprindea candela, iar bunelul îi citea povești și din Evanghelia Sfântă despre momentul nașterii Domnului, iar el asculta cu mare atenție și dăruire de sine, avem și noi posibilitatea să avem parte de momente de poveste participând la Festivalul etno-folcloric „Satul de Crăciun”. „În sufletul fiecărui copil care s-a născut pe acest pământ există o scânteie, iar datoria noastră, a celor care au trăit vremurile în care tradițiile erau respectate și iubite, este să o reaprindem”, spune Nicolae Avram, invitându-ne să colindăm împreună la Vatra, în perioada 1 decembrie – 8 ianuarie. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *