CSI / Rusia

Renunţă Gazprom la Turkish Stream? Turcii negociază la sânge. Proiectul s-a împotmolit la Baku

Gazoductul Turkish Stream, care urmă să lege Rusia de Turcia până la graniţa cu UE, întâmpina noi obstacole în realizarea proiectului, arată cotidianul Hurriyet Daily News.

Blocaj politic

Întâlnirea de pe 13 iunie, de la Baku, dintre preşedintele rus Vladimir Puţin şi omologul sau turc, Recep Erdogan pare să nu fi dat rezultatele aşteptate.

De altfel, presă din Rusia a comentat anumite zvonuri care creditează ideea unor diferenţe politice ivite între cei doi şefi de stat.

Puţin a programat, la doar două zile după întrevederea de la Baku, o discuţie ţeţe-a-ţeţe cu şeful Gazprom, Alexei Miller, temele abordate în conversaţia purtată de cei doi fiind păstrate sub tăcere.

"La întâlnirea de la Kremlin s-a constatat că sunt anumite incertitudini în ceea ce priveşte proiectul Turkish Stream. Au fost sesizate în urmă discuţiilor cu partea turcă", a comentat o sursă din interiorul Gazprom pentru ziarul rusesc Kommersant.

Turcii negociază la sânge

"Am convenit cu distribuitorul de gaze naturale din Turcia, Botas, asupra discounturilor pe care le vom acordă pentru implermentarea proiectului.

Acum, pierderea majorităţii parlamentare şi incertitudinea care planează asupra componenţei noului guvern au blocat din nou proiectul", se plâng reprezentanţii Gazprom.

În plus, ruşii par să fie la mâna partenerilor din Turcia, care nu se jenează să negocieze la sânge preţul gazelor pe care ar urmă să le primească prin nouă reţea. "Botas continuă să ceară reduceri la preţul gazelor fără că Moscova şi Ankara să fi semnat vreun acord interguvernamental pentru Turkish Stream.

Nu avem de gând să mai facem nicio concesie până când nu vedem un act semnat oficial între reprezentanţii celor două guverne", a mai spus sursă din interiorul companiei ruseşti.

În luna mai, conducerea Gazprom anunţă că a demarat plantarea reţelei de conducte submarine către Turcia fără că cele două state să fi convenit clar modul în care urmează să implementeze proiectul noului gazoduct.

Grecii şi bulgarii vor gaz din Azerbaidjan

Ruşii nu sunt singurii care se uită lung cum planurile lor se duc pe apă Sâmbetei. Guvernele din Grecia şi Bulgaria aşteptau de asemenea realizarea Turkish Stream.

Pentru eleni, gazoductul rusesc urmă să fie o adevărată afacere, ţară putând să dezvolte afaceri infrastructură de transport a gazelor şi diverse afaceri conexe în domeniul energetic după ce gazul rusesc ajungea la graniţa sa.

Acum însă, oficialii de la Atena şi Sofia au convenit să instaleze un interconector între reţelele de distribuţie dintre cele două ţări, după cum raportează agenţia Novinite.

Investiţia îi va costă pe bulgari aproximativ 100 de milioane de euro, alte 45 de milioane fiind oferite din fondurile UE.

Acordul pentru interconectorul Grecia-Bulgaria urmează să fie semnat la începutul lunii viitoare, după cum a anunţat ministrul energiei de la Atena, Panagiotis Lafazanis. Gazul care ar urmă să între în Bulgaria prin intermediul legăturii directe cu reţeaua din Grecia va fi, cel mai probabil, livrat de către Azerbaidjan, prin intermediul Coridorului Sudic energetic proiectat de oficialii Comisiei Europene.

Interconectarea reţelelor de distribuţie de gaze naturale de pe flancul sud-estic al UE va continuă cu realizarea unei legături directe între reţelele din Bulgaria şi România, în cadrul proiectului "Coridorul vertical al gazului".

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *