Moldova

Republica Moldova a solicitat Statelor Unite extrădarea lui Vladimir Plahotniuc, pentru un furt de 1 miliard de dolari

Plahotniuc, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova, a avut o mare influenţă politică, ca lider al Partidului Democrat şi membru al Parlamentului timp de trei mandate, înainte de a pleca în Statele Unite anul trecut, după ce partidul său a pierdut puterea prin alegeri.

Luna trecută, procurorul general Alexandr Stoeanoglo a anunţat că l-a pus sub acuzare pe Plahotniuc pentru înfiinţarea unui grup infracţional organizat, extorcare şi fraudă.

Reprezentanţi ai lui Plahotniuc nu au fost disponibili pentru comentarii, dar avocaţii săi au negat anul trecut că acesta ar fi fost implicat într-o afacere cunoscută pe plan local ca ”furtul secolului”, în care echivalentul a o optime din producţia economică anuală a ţării a fost furată din cele mai mari trei bănci.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat că acţiunile lui Plahotniuc au subminat domnia legii şi au ”compromis grav independenţa instituţiilor democratice din Republica Moldova”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie al Statelor Unite a refuzat să comenteze în legătură cu cererea referitoare la extrădarea lui Plahotniuc.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *