Ultima oră

Republica Moldova ar putea semna un nou acord cu FMI în această toamnă

Republica Moldova urmează să mai îndeplinească doar cîteva condiții, una dintre care este numirea într-un termen cît mai scurt a unui nou guvernator al Băncii Naționale. „Majoritatea paşilor pe care trebuia să-i facem, fie i-am făcut sau îi facem. Condiţiile vizează, în mod special, sectorul bancar, procesul de lichidare controlată a celor trei bănci, promovarea reformelor pe mai multe domenii, cum ar fi administraţia publică locală. Am creat Consiliul Naţional pentru administraţie publică locală. Pe domeniul justiţiei, anticorupţie am aprobat planul de acţiuni al Guvernului. Vom aborda, într-o perspectivă apropiată, o nouă viziune de resetare a domeniului anticorupţie”, a menţionat premierul.

Valeriu Streleţ a adăugat că „nu ne ajung doar cîteva elemente tehnice și probarea executării unor acțiuni de reformă prin fapte. Elementul tehnic care ne lipsește este noua conducere a Băncii Naționale. FMI își reiterează poziția că dacă după finalizarea discuţiilor de astăzi și totalizărilor de mîine, la încheierea misiunii, într-un în termen scurt va fi aprobată noua conducere a BNM, am avea deja toate condiţiile pentru a semna un Acord-Memorandum”, a conchis prim-ministrul.

Mîine, 6 octombrie, se încheie vizita de două săptămîni în Republica Moldova a unei echipe de experţi ai FMI. Misiunea Fondului a inițiat discuții cu autorităţile moldovene privind politicile care ar putea sta la baza unui program susținut de FMI.

Semnarea unui nou acord cu FMI ar debloca suportul bugetar de 45 milioane de dolari SUA al Băncii Mondiale şi, respectiv, de 40,7 milioane de euro de la Uniunea Europeană, precum şi ar restabili încrederea în stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova. 

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *