Timpul.md

Actualitate 13 August 2020 | 11:54

Republica Moldova exportă tot mai mult vin spre România și tot mai puțin spre Rusia / STATISTICI OFICIALE

 

În pofida pandemiei de COVID-19, Republica Moldova a exportat, în primele șase luni ale anului curent, producție vitivinicolă în 56 de state ale lumii, fiind înregistrată o creștere a cererii în România, Ucraina și Cehia și o descreștere în Federația Rusă și Belarus, transmite https://infoprut.ro/ 

Datele Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) arată că, în primul semestru, exportul total a constituit 69,5 mln de litri, în scădere cu 3,4% sau cu 2,4 mln de litri în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Din volumul total de exporturi, vinurile liniștite dețin o cotă de 94%, vinurile fortificate – 2,6%, divinurile și distilatele – 2,2%, iar spumantele – aproape 1%.

Viticultorii din R. Moldova au exportat în cele 56 de state ale lumii vinuri în sumă de 1.247,8 mln de lei, în scădere cu 5,7% sau cu 74,7 mln de lei decât în primele șase luni din 2019.

Exporturile de vinuri îmbuteliate au crescut, în primul semestru, cu 5,7% sau 1.094,5 mln litri comparativ cu primul semestru din 2019. Printre principalele state de export sunt România, Polonia și Cehia.

 


Aceeași sursă precizează că, în perioada menționată, exporturile de vinuri în vrac au scăzut cu 6,3% sau cu 3.230.881 mln litri față de primul semestru din anul trecut. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate pe piețele din Federația Rusă și Belarus.

În primele două luni ale anului, a fost înregistrată o creștere substanțială atât a exporturilor, cât și a veniturilor generate. O scădere explicabilă a fost consemnată în lunile martie – mai, din cauza pandemiei de COVID-19, China fiind printre piețele în care a fost cea mai simțită această descreștere. Din luna iunie, exporturile de vinuri și-au revenit, înregistrând o evoluție semnificativă de 0,6% la volum și 1,5% la valoare, față de iunie 2019, cităm dintr-un comunicat de presă al ONVV.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus