Timpul.md

Actualitate 11 Mai 2021 | 13:36

Republica Moldova, subiect de discuție la Summitul NATO de la Bucureşti

 

Șefii de stat din Formatul București 9 au transmis, luni, 10 mai 2021, o declarație care vizează inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova.

Președinții statelor B9 au subliniat că vor continua să lucreze cu partenerii like-minded, în special din vecinătate, pentru a aprofunda dialogul, cooperarea practică şi asistenţa pentru creşterea rezilienţei acestora. „Ne menţinem angajamentul pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii Balcanilor de Vest. Reafirmăm, de asemenea, sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, Ucrainei şi Republicii Moldova, în cadrul frontierelor acestora recunoscute la nivel internaţional. În timp ce îşi vor urmări aspiraţiile europene şi euro-atlantice, aceste ţări vor continua să beneficieze de sprijinul nostru în eforturile lor de a creşte rezilienţa în faţa oricăror interferenţe externe”, se arată în declarația transmisă de participații la summitul NATO de la București.

De asemenea, oficialii au condamnat actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei şi au anunţat că acordă o mare atenție amenințărilor venite din est.

„NATO se confruntă cu ameninţări şi provocări distincte din toate direcţiile strategice. Acţiunile agresive ale Rusiei şi creşterea prezenţei sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la graniţele Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, precum şi activităţile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să ameninţe securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli. Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei, aşa cum au demonstrat exploziile din 2014 de la depozitul de muniţie de la Vrbětice, din Republica Cehă, care constituie o violare gravă a dreptului internaţional. În plus, ne exprimăm îngrijorarea faţă de informațiile privind un tipar comportamental similar pe teritoriul Bulgariei, așa cum arată anunţul referitor la investigaţia în curs de la Sofia. Suntem pe deplin solidari cu aliaţii noştri, Republica Cehă şi Republica Bulgaria”, se mai arată în document.

Declarația comună a șefilor de stat din Formatul București 9 are în total 13 puncte și vizează și alte subiecte de importanță majoră.

Menționăm că la summitul NATO desfășurat luni, 10 mai 2021, în sistem on-line, au participat preşedinţii României şi Poloniei, în calitate de gazde şi cei ai Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Ungariei. De asemenea, în timpul intâlnirii au avut intervenţii preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

infoprut.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus