Actualitate

Retrospectiva lunii DECEMBRIE

Vizita lui Barroso

Vizita oficială a președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso în Chișinău, a avut o agendă încărcată, Barroso s-a întâlnit cu primul ministru Vlad Filat, după care a avut câteva întrevederi cu preşedintele Parlamentului R. Moldova, Marian Lupu, liderii fracţiunilor parlamentare și colaboratorii Delegației Uniunii Europene.

Ulterior, în cadrul discursului său oficial din incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, Barroso a subliniat că Republica Moldova merge pe o cale corectă, aducând drept exemplu semnarea Acordului privind Spațiul Aerian Comun și modificările la Acordul de Facilitare a Regimului de Vize din 2008. El a dat de înțeles că apropierea Moldovei depinde de ritmul în care vor fi adoptare reformele în sistemul judecătoresc și economie.

Ion Macovei

(Plecare) Sergiu Sârbu a părăsit PCRM

Deputatul Sergiu Sârbu a părăsit Partidul Comuniştilor şi fracţiunea acestuia în parlament. El a declarat în cadrul unui briefing de presă că nu se mai regăseşte în această formaţiune. Sergiu Sârbu este al 8-lea deputat care părăseşte PCRM, timp de un an.

Bună dimineața!

„N’etale, Vaniușa, ești un porc!”

Autorul critică situația ridicolă și contradictorie creată după plecarea lui Sergiu Sârbu din PCRM. Deși motivele pentru care a părăsit PCRM-ul reprezentau o serie de grave acuze la adresa partidului, Sârbu nu a uitat să-i mulțumească sincer lui Voronin, numindu-l „o persoană deosebită”. Este important să fie amintit că înainte cu trei săptămâni de la plecarea sa din partid, Sârbu declara despre „trădătorii” PCRM-ului: „Partidul se va curăţa de aceşti profitori. Vor rămâne cei mai devotaţi”.
Constantin Tănase

Crimă

Contrabanda cu țigări de la Vama Albița

Un tir încărcat cu peste 630 mii pachete de țigări de mărci diferite din R. Moldova a fost descoperit de către Poliția de Frontieră Română la PTF Albița în dimineața zilei de vineri, 14 decembrie. Polițiștii de frontieră, în colaborare cu inspectorii vamali, au făcut un control detaliat al tirului. În urma cercetărilor efectuate, au fost depistate 632.850 de pachete de țigări produse în R. Moldova. Șoferul afirmă că a fost contactat de o persoană din țară și i s-a propus să transporte tirul până în Macedonia, urmând să fie remunerat cu 500 euro la destinație. Incidentul de la PTF Albița a stârnit altercații în cadrul ședinței parlamentare, reprezentanții fracțiunilor parlamentare acuzându-se reciproc.

Marius Costache, şef adjunct al Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa a evidențiat faptul că „din 2010 încoace, este cea mai mare captură care s-a făcut pe frontiera de est a României. Un asemenea transport poate aduce profituri în jur de un milion de euro”.

Ana Gherciu

Zi istorică: Cel mai lung tricolor din toate timpurile, de Ziua Națională a României
De ziua Națională a României, marcată la 1 decembrie, în Piața Marii Adunări Naţionale din Chişinău a fost întins cel mai lung tricolor din toate timpurile.

Drapelul, cu o suprafață de 1500 metri pătraţi şi peste 80 kg, a fost întins în centrul capitalei de aproximativ 300 de persoane. Astfel, cei prezenţi la eveniment au marcat într-un mod deosebit 94 de ani de la Marea Unire din 1918.

(Editorial) Generația „Dăti”

Editorialistul afirmă că „gusturile nu se discută. Totuși, după preferințele muzicale ale unui individ suntem în stare să facem un portret psihologic destul de precis al individului în cauză. Iar după popularitatea unei vedete, putem face cu siguranță un portret psihologic al unei generații, generație care idolatrizează această vedetă. Cu alte cuvinte, spune-mi de ce sunt interesați copiii tăi și îți spun ce vor deveni în viitor.” În continuare, subiectul editorialului dezvăluie o tendință în rândurile generației tinere. „Să-i dăm un nume de cod acestei generații, generația „Dăti”, după denumirea „șlagărului” care a devenit unul din cele mai populare hituri din Moldova. Au mai fost idoli din ăștia prin țară, creatori de generații, unul era Pavel Stratan care-și cânta bețiile, deși se jura că nu bea, altul era Pavel Turcu, marea vedetă a Eurovisionului. Al treilea a apărut mai recent și după popularitate îi întrece pe Maria Tănase, Maria Cebotari, Nicolae Sulac și cuplul Aldea-Teodorovici luați împreună. Limbajul acestei noi supermegavedete este plin de rusisme și înjurături”, evidențiază editorialistul Marin Basarab.

Interviu

În interviu se discută despre relațiile Moldova -Transnistria- UE-NATO -Rusia.

Fragment din interviu: „Moscova vedea Prutul ca „linia frontului”. Dar e clar că înţelege câteva lucruri: PCRM nu va mai ajunge niciodată la putere prin mijloace democratice, orice altă construcţie cere timp şi un eşec major al AIE în acelaşi timp, demografia nu o ajută, noul moldovenism, adică „moldovenismul europenist” nu e neapărat prorus, limba română va deveni tot mai importantă, deci Moscova scapă din mână RM.
În realitate, nici UE, nici Germania nu au nicio pârghie reală în Transnistria. Doar Rusia are. Chiar dacă am presupune că Germania reuşeşte, prin avantaje financiare, să determine Tiraspolul să accepte condiţiile Chişinăului, să devină, cu RM, parte a celor trei acorduri europene, tot ar fi inutil, pentru că oricând Rusia poate organiza provocări, conflicte, tensiuni, „terorism teritorial” în Transnistria de tipul celui basc etc.”.

Valentin Buda

Premieră: Piesa și videoclipul „Dorul Basarabiei” realizate de interpretul Ion Paladi și regizorul Oleg Butnaru

Povestea clipului, care a fost lansat pe 1 decembrie, prezintă un subiect puternic și foarte emoționant – iubire născută pe Podul de Flori. Videoclipul arată evoluția unei relații de dragoste din copilărie, până la anii bătrâneții, începând cu perioada când Basarabia era parte a României, continuând cu răpirea ei și cu deportarea în masă a basarabenilor, printre care și tânăra însărcinată, și terminând cu eliberarea românilor din frigurile siberiene.

Ana Gherciu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *