Actualitate

Revenire la tradiţiile de preparare a coniacului

De la vinuri la coniac

„Moldavskii Standart” reprezintă un teritoriu modern, construit după modelul european, care surprinde prin curăţenie, clădiri elegante vopsite în galben, grădini cu flori şi o parcare pentru amplasarea comodă a automobilelor. Fabrica de vinuri şi coniac „Moldavskii standart” a fost fondată în anul 1998 şi este în prezent una dintre cele mai importante companii cu o experienţă de peste 20 de ani, care produc şi exportă băuturi alcoolice. Fabrica a fost orientată, de la bun început, spre un ciclu complex de producţie: de la creşterea viţei de vie şi colectarea strugurilor – care, la sud, datorită condiţiilor climaterice, au o aromă specială -, până la producerea coniacului şi îmbutelierea acestuia.
„Este o experienţă nouă pentru R. Moldova, dar această metodă complexă ne ajută să monitorizăm întregul proces de producere, să controlăm calitatea materiei prime folosite şi să asigurăm, astfel, produsului nostru finit cei mai înalţi indici ai calităţii. Calitatea băuturilor este primordială pentru noi, chiar dacă aceasta presupune cheltuieli suplimentare”, susţine Vasile Şoşev, directorul fabricii.
În prezent, fabrica are în asortiment peste douăzeci de feluri de coniac, brandy şi grappa. Sunt deja cunoscute pe piaţa de la noi brandurile de coniac precum „Belîi aist”, „Legenda Moldovei”, „Moldavskii standart”, „Cantemir”, „Belorus” şi „Basarab”.

Cu doi ani în urmă, la această fabrică a început elaborarea, prelucrarea şi producerea pentru export, în Federaţia Rusă, a coniacului „Aur de Bălăneşti” şi „Zolotoi god”, a băuturilor de brandy „Moldavskii otbornîi”, „Struguraş”, „Zolotoi iakori” şi, desigur, a deosebitei băuturi alcoolice italiene „Grappa” – toate acestea au devenit deja apreciate şi recunoscute de consumatori.
Grappa este o băutură alcoolică italiană, un lichior parfumat, făcut din tescovină de struguri, cu o concentraţie alcoolică între 40% şi 50%. „Moldavskii standart” produce grappa sub supravegherea lui Marino Damonti, unul dintre cei mai buni specialişti din Italia în producerea acestei licori. Iată de ce grappa fabricată la noi nu cedează absolut cu nimic celei italiene şi, posibil, o depăşeşte, deoarece este făcută din diverse soiuri de struguri: Grappa nr.1 – din struguri de Sauvignon, Grappa nr. 2 – din Aligote, Grappa nr. 3 – din Traminer, iar grappa „De lux” – din Muscat.

Tradiţie şi performanţă

La fabrica de vinuri şi coniac din Tvardiţa ai impresia că te afli în Franţa. Aici, ca şi în patria coniacului, iscusinţa se împleteşte cu performanţa, iar mirosul din secţia de prelucrare şi uscare a niturilor de stejar este deosebit. Niturile din stejar sunt cufundate în vase mari, unde spirtul pentru coniac absoarbe aroma de stejar.
La baza gustului rafinat al coniacului stă capacitatea de a îmbina tradiţia cu cele mai noi şi performante metode de producere. Utilajele de ultimă generaţie, aduse din Franţa, permit crearea unei cantităţi de 950 dale de spirt pentru coniac în 24 de ore. Numai în anul trecut „Moldavskii standart” a produs 200 mii dale de spirt pentru coniac. Potrivit lui Victor Mihov, tehnologul principal al fabricii, producerea coniacului are loc doar sub controlul strict al specialiştilor francezi. Periodic, tehnologii fabricii merg în Franţa pentru a face schimb de experienţă cu colegii lor de acolo, iar specialiştii din Franţa vin, la rândul lor, în Tvardiţa.

În secţia de cupajare se lucrează cu cele mai moderne utilaje aduse din Franţa şi Italia. Aici, pentru obţinerea unei licori pure, coniacurile mature sunt prelucrate la temperaturi joase, iar apoi – asimilate.
Sigur că, în cadrul procesului de producţie, una dintre cele mai importante etape este cea a controlului calităţii. Acest lucru este realizat cu ajutorul unui aparat numit cromatograf, ideal pentru determinarea concentraţiei de alcool.
Drept dovadă a calităţii înalte a băuturilor produse de „Moldavskii standart” este încrederea constantă a importatorilor din Rusia, care nu au avut până acum nimic de reproşat fabricii din Tvardiţa.

Cea mai mare bogăţie sunt oamenii

Secretul obţinerii băuturilor cu gust deosebit nu constă doar în tehnologia folosită la producere, dar şi în crearea unui mediu sănătos de muncă, prin care sunt avantajaţi şi motivaţi angajaţii. La momentul actual, fabrica oferă locuitorilor din Tvardiţa şi din satele vecine în jur de 200 de locuri de muncă. Pe lângă faptul că au un loc de muncă stabil şi sunt aproape de casă şi de familiile lor, angajaţii fabricii beneficiază de bonusuri şi adaosuri la salariu, iar jumătate din suma pentru serviciile comunale (gaz şi electricitate) este achitată de întreprindere. Plus la aceasta, muncitorii au posibilitatea de a lua masa gratuit la cantina fabricii.

„Moldavskii standart” exportă producţia sa în Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Polonia, Israel, SUA, Australia, Germania şi este participantă la numeroase expoziţii internaţionale de prestigiu, de unde, de regulă, s-a întors cu medalii şi premii. Astfel, începând cu anul 2004, coniacul „Moldavskii standart” a participat la expoziţia „World Food Ukraine”, unde a fost menţionat cu o medalie a concursului de degustaţie; la expoziţia „Peterfood 2004” din Sankt Petersburg a obţinut medalia de aur, iar la expoziţia „Prodexpo” din Moscova a luat aurul în categoria „Cel mai bun produs de import”. În decembrie 2010, fabricii „Moldavskii standart” i-a fost înmânată, la Moscova, diploma şi medalia de aur „Dovada Calităţii”. Conform rezultatelor cercetărilor făcute de specialişti independenţi, coniacul „Legenda Moldovei” este un produs deosebit, care corespunde în întregime tuturor standardelor şi normelor de calitate.
Din 2010, „Moldavskii standart” şi-a lansat producţia pe piaţă din R. Moldova, astăzi băuturile alcoolice care poartă această marcă pot fi procurate în reţelele de magazine „Nr. 1”, „Green Hills”, „Lukoil” ş.a.

1. Apropo
La fondarea fabricii „Moldavskii standart” au fost sădiţi primii butaşi de viţă-de-vie. În prezent, întreprinderea cultivă soiuri albe de struguri pe o suprafaţă de pământ de peste 800 de hectare. Astfel, fabrica şi-a asigurat materie primă de calitate.

2. Grappa
Gustul băuturii grapa, ca şi gustul vinului, depinde de soiurile şi calitatea strugurilor. Grappa se serveşte, de obicei, rece. Însă dacă grappa este de o calitate superioară, pentru a-i simţi gustul, aceasta poate fi băută şi atunci când are temperatura camerei. Uneori grappa este adăugată în cafeaua expreso, băutura obţinută fiind cunoscută cu denumirea de „Caffe Corretto”.

3. „Legenda Moldovei”
Designul sticlei, etichetele şi ambalajul acestei băuturi au fost elaborate în comun cu specialiştii din Franţa. Coniacul „Legenda Moldovei” este produs sub supravegherea maestrului Gerome Tessantier din oraşul Cognac din Franţa.

 
Svetlana Conev 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *