Politică

Revizuirea Constitutiei aprinde spiritele

Proiectul textului revizuit al Legii Supreme ar putea fi definitivat saptamana aceasta de catre experti, pentru ca saptamana viitoare sa fie prezentat spre examinare Comisiei largite de modificare a Constitutiei. Ramane de vazut insa ce anume din ceea ce propun juristii-constitutionalisti vor accepta partidele politice si ce varianta va ajunge sa fie dezbatuta, pe articole, in Parlament, pentru ca ulterior sa fie scoasa la referendum, asa cum au convenit, marti, liderii AIE.

„Am ajuns cu revizuirile pe la sfarsitul Constitutiei si speram ca in sedinta de astazi sa finalizam textul”, a declarat pentru TIMPUL unul dintre expertii din grupul de lucru, Alexandru Arseni. Potrivit lui, specialistii propun redactari, ajustari si modificari la 69 de articole din actuala Lege Suprema. Intre altele, se propune schimbarea denumirii limbii de stat din art.13 – din „moldoveneasca” in „romana”, in timp ce unii politicienii vorbesc de variante de compromis gen „romana (moldoveneasca)” sau excluderea referirii la limba de stat din Constitutie.

Intre timp, decizia anuntata marti de liderii AIE a starnit reactii critice din partea opozitiei. PCRM a anuntat ca va boicota sedintele parlamentului si va initia un referendum national privind acordarea votului de neincredere actualei guvernari, pe care o acuza de incercarea de a „uzurpa puterea in stat”. Pozitia comunistilor a fost enuntata de catre deputatii Igor Dodon si Vadim Misin, care au exclus orice discutii dintre PCRM si AIE la acest subiect. Totodata, analistul independent Igor Munteanu saluta o astfel de rezolvare a crizei politice si constitutionale in care s-a pomenit RM: „Cu siguranta, avem nevoie de o noua Constitutie, deoarece actuala e imbibata cu imprecizii si incoerente.

Adoptarea textului pe capitole in parlament, dupa care, in intregime, la referendum este varianta optima – astfel Legea Suprema obtine girul populatiei si sunt stopate alegerile anticipate, inoportune la moment. Or, sondajele de opinie arata ca si cetatenii sunt foarte rezervati fata de ideea unui nou scrutin parlamentar”. Juristul Alexandru Arseni sustine ca formula convenita de liderii AIE este o decizie politica, dar una perfect legala, care permite evitarea alegerilor anticipate. Aceasta este posibil insa cu conditia ca noua Constitutie, validata prin referendum, sa intre in vigoare pana la 16 iunie. „Nu este incalcata legislatia, pentru ca la momentul cand expira un an de la dizolvarea fostului parlament este deja in vigoare un act normativ nou de care se conduce statul. Astfel, se alege presedintele tarii conform procedurii prevazute de noua Constitutie, iar legislativul isi continua mandatul”, sustine Arseni. Care va fi insa noua procedura nu se stie deocamdata. Liderii AIE evita sa se pronunte in acest sens, lasand sa se inteleaga ca nu au inca o pozitie comuna.

Ceea ce propune grupul de lucru este ca in acest an seful statului sa fie ales de parlament prin majoritate simpla, lucru care sa fie stipulat in capitolul Dispozitii finale si tranzitorii al Constitutiei, iar pe viitor, conform noii norme constitutionale, presedintele sa fie ales prin vot direct de catre popor. Totodata, premierul Vlad Filat a precizat miercuri ca referendumul pentru modificarea Constitutiei va fi desfasurat numai daca aceasta initiativa va sustinuta de partenerii externi ai RM.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *