Timpul.md

Actualitate 7 Septembrie 2016 | 15:58

RISE: Banii și procesul lui Platon din Miami

Bancherul Veaceslav Platon, considerat unul dintre arhitecții prăbușirii sistemului bancar din Republica Moldova, a împrumutat bani mai multor influenți oameni de afaceri din Moldova. Unul dintre aceștia este Emmanuil Grinshpun, președintele Congresului Evreilor din Republica Moldova, care a primit de la Platon 6,3 milioane de dolari. RISE a mers pe urma banilor și au găsit locul unde au fost investite o parte din milioane.

Contractul verbal. În ultima zi a anului 2013, Veaceslav Platon a acceptat să-i împrumute prietenului său, Emmanuil Grinshpun, 6,3 milioane de dolari. Grinshpun este un om de afaceri american, născut în Moldova, iar companiile sale desfășoară activități în mai multe țări din estul Europei. În vârstă de 44 de ani, Grinshpun este președintele Congresului Evreilor din Republica Moldova și este influent și în mediul politic din această țară.

Cu banii ceruți lui Platon, Grinshpun intenționa să cumpere centrul comercial UNO din Chișinău.

Situat într-o intersecție aglomerată aproape de gara feroviară din capitala Moldovei, centrul comercial are o suprafață de aproximativ 13 mii de metri pătrați și a fost scos la vânzare prin licitație publică. Grinshpun a câștigat licitația prin firma sa din Chișinău Trans World Entertainment SRL care a devenit proprietara centrului comercial. Tranzacția a fost finalizată pe 13 ianuarie 2014, zi în care Platon a și transferat cei 6,3 milioane de dolari în contul executorului judecătoresc desemnat să gestioneze licitația. Între Platon și Grinshpun nu a fost încheiat, la acea dată, niciun contract scris, banii fiind dați pe încredere.


Un an mai târziu, în 2015, în locul complexului Uno care era compus dintr-o piață agroalimentară, magazine mici, tarabe și cafenele și-a deschis porțile hypermarketul Bonus. Bonus face parte din lanțul de magazine cu același nume, fondat şi administrat de doi oameni de afaceri din Republica Moldova.

Grinshpun s-a angajat să înapoieze repede milioanele împrumutate, până la finalul lui ianuarie 2014, însă acest lucru nu s-a întâmplat, în pofida insistențelor lui Platon. Două luni mai târziu, în martie, Grinshpun a acceptat să plătească o dobândă anuală de 12 la sută din cauza întârzierii. Nici de această dată însă Platon nu și-a primit banii. În august 2014, Grinshpun și Platon s-au întâlnit la Monaco unde datoria a fost trecută cu pixul pe hârtie cu semnătura lui Grinshpun.


Luna următoare, Grinshpun a achitat o primă rată, de 200 de mii de dolari. A folosit pentru această plată contul companiei sale din Insulele Virgine Britanice, Miser Development. Același offshore a desfășurat afaceri în Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia și a fost implicată în litigii comerciale în această țară.

Dosarul din Florida

Rata de 200 de mii de dolari nu a fost urmată de vreo altă plată, astfel că Platon a decis să-l aducă pe Grinshpun în fața tribunalului. Însă nu în Republica Moldova.

Pe 27 februarie 2015, bancherul l-a dat în judecată pe Grinshpun în Miami, Florida, orașul de reședință al moldo-americanului. Platon a povestit toată tărășenia instanței și a atașat dovezi la dosar, inclusiv înscrisul semnat de împrumutat la Monaco.

Platon a declarat instanței că i-a dat din prietenie milioanele lui Grinshpun. Acesta, la rândul lui, a încercat să determine curtea americană să nu ia în considerare plângerea lui Platon din lipsă de jurisdicție. Pentru a-și argumenta poziția, Grinshpun s-a folosit de mărturia unui avocat moldovean, Daniel Cobzac, care a pledat pentru respingerea cazului pe motiv că instanțele din Moldova ar trebui să judece litigiul. Cazul a fost până la urmă închis însă nu datorită încercărilor lui Grinshpun ci fiindcă, în septembrie 2015, Platon însuși a fost de acord ca dosarul să fie clasat, fără a pretinde recuperarea prejudiciului.

 Continuarea o găsiți aici

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus