Cultură

Români care au marcat istoria. 18 martie 2021: 115 ani de la primul succes aviatic al lui Traian Vuia

La data de 18 martie 1906, Traian Vuia devine primul om din lume care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul.

La 16 februarie 1903, în Copmtes rendus hebdomadaire des seances de l’Academie des sciences din Franța apare o notă despre un memoriu primit, relativ la un „aeroplan – automobil”.

În urmă cu 112 ani, pe 18 martie, Vuia, al cărui drum către succes a fost pavat cu numeroase piedici, a realizat primul zbor autopropulsat din lume cu un aparat mai greu decât aerul, la Montesson, lângă Paris. Înainte să plece în capitala Franței, i-a spus mamei sale: „Mă duc departe, la Paris, dar lasă, mamă, să nu-ți pară rău; că am să viu de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată acasă."

Poreclit „Liliacul”, avionul care semăna cu un liliac și care a scris istorie, era gata din decembrie 1905. Pe 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o accelerație pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care palele elicei s-au oprit și avionul a aterizat, conform enciclopediaromâniei.ro.

Vuia a continuat să își perfecționeze avioanele, primul motor utilizat fiind înlocuit cu altul, de 24 cai-putere, astfel că aparatul Vuia nr. 1 a devenit Vuia nr. 1 bis, apoi Vuia nr. 2. În colaborare cu Marcel Yvonneau, a realizat două elicoptere care aveau mai multe rotoare de sustentație, cu axe separate. Pe lângă acestea, Vuia a construit torpila aeriană, în 1917, în colaborare cu Victor Tatin, și generatoarele de aburi de joasă și înaltă presiune.

În 1946, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Patru ani mai târziu, s-a stins din viață, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din București.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *